Excesele din zilele de sărbătoare sunt periculoase, atrag atenția specialiștii
Crăciunul aduce, prin tradiţie, mese îmbelşugate în familie. De la o astfel de masă nu lipsesc produsele din organe de porc, sarmalele şi cozonacii, toate bogate în grăsimi, calorii şi greu digerabile.
25 Decembrie 2022, 09:46
Crăciunul aduce, prin tradiţie, mese îmbelşugate în familie. De la o astfel de masă nu lipsesc produsele din organe de porc, sarmalele şi cozonacii, toate bogate în grăsimi, calorii şi greu digerabile.
Tradiţionale pentru această perioadă sunt şi îndemnurile la cumpătare, lansate de medici şi nutriţionişti.
Chiar şi bucătarii atrag atenţia că excesele din aceste zile sunt periculoase.
Chef Cezar Munteanu, ambasador pentru combaterea risipei alimentare, calculează că într-o zi de sărbătoare, românii ajung să mănânce chiar şi de două-trei ori mai mult decât într-o zi obişnuită.
“În mod normal, un adult consumă, statistic, pe undeva la un 700 de grame pe zi. Aşa ar trebui să fie, ca să nu ne ducem în obezitate, să nu dăm în altceva. Hai să zicem că facem excepţie de sărbătorile de iarnă, mai suplimentezi cu încă 30-40%, dar noi cred că ne ducem undeva la două kilograme pe zi în zilele de sărbători, ceea ce mi se pare enorm”, a spus Chef Cezar Munteanu.
Şi nutriţioniştii atrag atenţia că o cantitate mare de mâncare consumată la masa de Crăciun ne poate strica ziua.
Un avertisment special merge către cei care au ţinut post în această perioadă.
“La trecerea din perioada aceasta ar fi bine să păstrăm acea atenţie pe care am avut-o în perioada de post. Nu mâncăm toate cele trei tipuri de proteină animală la o masă. Adică, dacă mâncăm carne, să nu mâncăm brânză şi să nu mâncăm ouă. Să nu mâncăm din toate. Sau dacă mâncăm din toate, să o facem aşa, cât ţinem într-un pumn din fiecare mâncare”, a explicat Lavinia Bratu, nutriționist.
Sursa foto: rador.ro