Fără sfaturi despre gestionarea urșilor de la state care nu mai au aceste specii
În septembrie, în România va fi organizat un summit pe problema carnivorelor mari.
16 Mai 2023, 19:03
România nu va mai accepta sfaturi în ce priveşte gestionarea populaţiei de urs brun de la state care au exterminat această specie în urmă cu 100 de ani, a declarat, astăzi, la Brașov, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna.
Cu această ocazie, oficialul de la Mediu a salutat venirea în România a comisiei din cadrul Parlamentului European, să verifice problema urșilor, chiar dacă evenimentul este ca urmare a unor petiții.
De asemenea, ministrul a precizat că, în septembrie, în România va fi organizat un summit pe problema carnivorelor mari, care au devenit o problemă la nivelul întregii UE:
„În sfârșit, cineva de la Bruxelles a venit și discută și cu cei care au făcut petițiile - este absolut normal - dar și cu partea cealaltă, a celor care spun că pădurile României sunt protejate, că pădurile României nu înseamnă doar furt, că pădurile în România înseamnă și administrare responsabilă, pe milioane de hectare. Cu siguranță, din păcate, există în continuare contravenții și infracțiuni, care trebuie pedepsite, care trebuie constatate și pentru acest motiv avem nevoie de gardă forestieră, gardă forestieră națională, de colaborare bună cu poliția, cu procuratura și cu instanțele de judecată”.
Ministrul Tanczos Barna a menționat că, în cazul urșilor, comisia a venit în urma petiției semnate de consiliile județene din Harghita, Brașov, Covasna și Mureș:
“Sunt peste 150 de atacuri asupra oamenilor, asupra concetățenilor noștri, în ultimii 5 - 6 ani. Sunt 14 decese și le-am spus celor din comisia petiții să înțeleagă că aici, problema urșilor nu mai este o problemă, așa cum se vede la Bruxelles, o problemă a unei specii care dispare sau care este în pericol. Statutul de conservare favorabilă oricând se poate constata în cazul urșilor. Toate studiile care s-au făcut în ultima perioadă, inclusiv studiul de anul acesta, demonstrează faptul că numărul lor crește an de an”.
Ministrul a amintit că scopul gestionării unei specii este de administrare durabilă a acesteia în habitatul natural:
„Școala, grădinița, blocul, etajul 2, pensiunea - nu sunt habitatul natural al ursului. Aceste probleme trebuie reduse. Trebuie să intervenim pentru a preveni aceste catastrofe, câteodată, din păcate. Pentru că pierderea unei vieți omenești este o catastrofă. Nu putem accepta sfaturi de la țări care au exterminat aceste specii acum 100 de ani. Nu putem accepta sfaturi de la state membre, prietenii noștri, de altfel, care refuză de ani de zile să primească urși în habitatele naturale din acele țări, din Franța, din Germania, din Austria“.
Oficialul de la Mediu a menţionat că, potrivit proiectului de Ordin de Ministru privind prevenţia atacurilor de urs, aflat în consultare publică până la sfârşitul lunii mai, este permisă extragerea preventivă a 486 de exemplare.
Citește și:Vizită a ministrului Tánczos Barna în județele Brașov și Covasna