Festival de lectură și joacă, de Ziua Internațională a Cărții pentru Copii
2 aprilie este Ziua Internațională a Cărții pentru Copii. Pentru a marca acest eveniment, o editură din România a început "Festivalul de lectură și joacă pentru copii", pornit în pandemie și ajuns la cea de-a patra ediție.
01 Aprilie 2023, 13:45
2 aprilie este Ziua Internațională a Cărții de Citit pentru Copii. Pentru a marca acest eveniment, o editură din România a început "Festivalul de lectură și joacă pentru copii", pornit în pandemie și ajuns la cea de-a patra ediție.
În mediul online și-au dat întâlnire atât copii, cât și autori de cărți pentru copii, autori de conținut și actori. Editura a pus la bătaie și reduceri substanțiale la diverse cărți adresate copiilor.
"Noi încercăm să celebrăm acest lucru pentru că este importantă educația copiilor pentru noi și ne-am propus să încercăm să venim în sprijinul părinților astfel încât să acordăm reduceri destul de mari pe site astfel încât copilul să-și permită sau părintele să-și permită pentru copil să cumpere o carte. Avem reduceri între 50%-70% la toate cărțile noastre din portofoliu, la aproximativ 2500 detitluri", ne-a spus fondatorul editurii, Florentina Ion.
Catrinel are 7 ani și este unul dintre copiii care a participat la festivalul online. Pentru ea, cărțile au devenit o pasiune și preferă să citească în loc să se uite la televizor sau să petreacă timpul în fața telefonului mobil.
"Foarte mult îmi place să citesc. <<Matilda>> a fost ultima carte pe care am citit-o. În ea, este vorba despre o fetiță căreia îi place să citească foarte mult, dar mai are și puteri magice. Cărțile sunt foarte importante pentru că îți schimbă vocabularul pe care îl am eu acum, adică-l face foartedeștept", ne-a mărturisit Catrinel Coveșanu.
Autorii de cărți pentru copii susțin că titlurile contemporane adresate copiilor diferă față de poveștile din copilărie ale generațiilor trecute.
"Cred că un câștig al cărților pentru copii contemporane este abordarea temelor legate de sănătatea emoțională. Cărțile copilăriei mele erau cu foarte multe aventuri și trăznăi și mister, suspans, însă lipsea partea asta mai delicată, mai conectată la ceea ce simțim și multe dintre cărțile scrise astăzi pentru copiii de azi și pentru copiii de mâine cred că sunt mai bogate din punctul acesta de vedere. Avem în continuare aventuri și umor și suspans și mister, dar avem și validarea emoțiilor, explorarea lor și cred că avem nevoie cu toții deasta", ne-a explicat autoarea de cărți pentru copii, Ioana Chicet Macoveiciuc.