Gestionarea pădurilor şi situaţia ursului brun în România, pe agenda eurodeputaților
Opt membri ai Parlamentului European vor vizita România, în perioada 15 " 18 mai, pentru a se întâlni cu reprezentanți ai Guvernului, autorități locale, ONG-uri și experți și a discuta aspecte legate de mediu.
12 Mai 2023, 17:33
Opt membri ai Parlamentului European vor vizita România, în perioada 15 – 18 mai, pentru a se întâlni cu reprezentanți ai Guvernului, autorități locale, ONG-uri și experți și a discuta aspecte legate de mediu.
Vizita, care se va desfășura la București, Sfântu Gheorghe – Covasna și Suceava, are loc în contextul depunerii la Parlamentul European a mai multor petiții cu privire la exploatările forestiere ilegale și la gestionarea și protejarea populației de urși bruni.
Potrivit biroului de presă al parlamentului European, în prima parte a vizitei, eurodeputații se vor întâlni, la București, cu ministrul Mediului, apelor și pădurilor, Tánczos Barna, cu oficiali ai Ministerului Afacerilor Interne și ai Parchetului General, precum și cu reprezentanți ai unor ONG-uri locale.
Deputații se vor deplasa apoi la Sf. Gheorghe pentru a discuta despre gestionarea populației de urși bruni, cu petiționari şi autorități locale, precum și despre gestionarea fondului forestier cu reprezentanți ai activiștilor pe mediu, cu oameni de afaceri și cu fermieri.
În ultima parte a vizitei, parlamentarii europeni vor ajunge la Suceava, pentru a se documenta despre fenomenul despăduririlor și al exploatărilor forestiere ilegale.
Reamintim că România a atras atenția forurilor internaționale după ce, la începutul lunii aprilie, Ministrul mediului, Barna Tánczos, a prezentat rezultatele celui mai recent studiu care estimează că populația de urs brun din România depășește 8.000 de exemplare, ceea ce înseamnă o densitate medie la nivel național de 11 exemplare pe 100 kmp.
În baza acestui raport, ministrul mediului a stabilit nivelul de prevenție și de intervenție pentru prevenirea pagubelor și a accidentelor produse de această specie.
Ca urmare, peste 400 de urși ar urma să fie împușcați, cu avizul autorităților.
Peste 40, în județul Brașov, potrivit proiectului.
Mai multe organizații neguvernamentale contestă acest studiu, despre care spun că ar conține erori din punct de vedere legal, științific și moral.