Grevă de avertisment în școli, astăzi
Ministrul Educației anunță începerea demersurilor pentru negocierea contractului colectiv de muncă.
17 Mai 2023, 08:34
Până la declanşarea unei eventuale greve generale, angajaţii din învăţământ vor fi, astăzi, într-o grevă de avertisment, între orele 11:00 şi 13:00.
În acest interval, profesorii vor veni la şcoală, îi vor supraveghea pe copii, dar nu vor preda.
Peste 70% din cadrele didactice și alte categorii de lucrători din sistem susțin această formă de protest, a explicat președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor.
Potrivit Radio România Actualități, el a făcut apel la părinți să sprijine demersul profesorilor, arătând că guvernul trebuie să investească mai mult în învățământ și să crească salariile:
„Am rugat părinții să dea dovadă de înțelegere și, în situația în care unitățile sunt în grevă generală, să își țină copiii acasă și să facă toate demersurile pentru ca alături de noi să determinăm executivul să rezolve cât mai rapid aceste probleme pe care le știm cu toții. În momentul de față, nu pot să vă spun ce anume se va întâmpla cu examenele. Cert este că dacă se intră în grevă generală, automat apare o anumită /perturbare/ vizavi de desfășurarea acestora. Rezolvarea situației depinde strict de deciziile pe care le va lua executivul și Parlamentul României”.
Pe de altă parte, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat începerea demersurilor pentru negocierea contractului colectiv de muncă cu sindicatele din învăţământ:
„Federaţiile sindicale ne-au solicitat, conform legii, demararea negocierilor pentru contractul colectiv de muncă în învăţământ. Am semnat acest ordin de ministru chiar şi vom invita în zilele următoare reprezentanţii federaţiilor sindicale pentru a demara discuţiile pe această componentă. Contractul colectiv de muncă are prevederile specifice sectorului învăţământ şi suntem convinşi că prin dialog cu reprezentanţii federaţiilor sindicale vom găsi cele mai bune formule. De altfel, aceasta era şi principala revendicare pe care federaţiile o aveau faţă de Ministerul Educaţiei, să demarăm această discuţie”.
Ligia Deca a precizat că revendicările care vizează sporuri, măriri salariale sau plata orelor suplimentare trebuie rezolvate prin hotărâri de guvern, iar cel care poate iniţia eventuale modificări este Ministerul Finanţelor.
Citește și: Grevă de avertisment în școli, miercuri. Grevă generală, din 22 mai
Sursa foto: arhivă / romania-actualitati.ro