Grevă în învățământ, elevii îi scriu premierului și ministrului Educației
Elevii cerconcretizarea tuturor propunerilor venite din partea profesorilor din România cât mai urgent posibil și se plâng că nu există certitudini pentru colegii din anii terminali.
29 Mai 2023, 11:47
Elevii reacționează în conflictul dintre autorități și cadrele didactice. După ce sindicaliștii din Educație au anunțat că vor continua greva, deoarece Guvernul nu le respectă solicitările, Consiliul Național al Elevilor a redactat o scrisoare deschisă adresată premierului și ministrului Educației.
Printre altele, elevii cer concretizarea tuturor propunerilor venite din partea profesorilor din România cât mai urgent posibil. Se plâng, totodată, că nu există certitudini pentru colegii din anii terminali și spun că ar trebui stabilită o procedură rapidă pentru înscrierea elevilor la examenul de bacalaureat. Elevii mai cer responsabilitate din partea Guvernului în această situație de criză și invită autoritățile la un dialog constructiv.
Guvernul a propus plata în două tranşe a 2.500 de lei pentru personalul didactic şi auxiliar şi 1.000 de lei pentru personalul nedidactic, anunţând o dislocare totală de fonduri de peste 700 milioane de lei, dintre care 410 milioane bani de la Uniunea Europeană.
Sindicaliștii cer, în schimb, ca indemnizaţia profesorului debutant să fie cel puţin cât salariul mediu brut pe economie şi vor o majorare salarială cu 25% până la intrarea în vigoare a legii salarizării unice.
Până la rezolvarea revendicărilor, sindicaliştii pregătesc pentru mâine un miting în faţa Palatului Cotroceni, după ce săptămâna trecută, mii de profesori au manifestat în București, cerând salarii mai mari.
Mai jos, scrisoarea integrală Consiliului Național al elevilor către autorități:
„În atenţia: domnului prim-ministru, Nicolae-Ionel Ciucă
doamnei ministru al educaţiei, Ligia Deca
Stimate Domnule Prim-ministru,
Stimată Doamnă Ministru,
Astăzi ar trebui să înceapă înscrierea la examenul de bacalaureat, etapa de debut a calendarului celor mai importante examene naţionale. Însă, din păcate, unii elevi din România nu vor avea această posibilitate, luând în calcul întregul context în care ne aflăm şi probabilitatea ca resursa umană a unor unităţi de învăţământ să nu permită organizarea optimă a acestui proces.
Totodată, finalul săptămânii viitoare marchează, cel puţin teoretic, conform calendarului în vigoare, încheierea cursurilor pentru elevii claselor a XII-a. Vocile acestor elevi, care nu cunosc încă modul în care le va fi încheiată situaţia şcolară, trebuie ascultate în paralel cu susţinerea noastră, a tuturor, pentru cadrele didactice.
În acest sens, vă solicităm concretizarea tuturor propunerilor venite din partea profesorilor din România cât mai urgent posibil. De asemenea, ne dorim ca, pe termen scurt, să fie stabilită o procedură de urgenţă pentru înscrierea elevilor la examenul de bacalaureat.
Conform legislaţiei în vigoare, în procesul de înscriere sunt implicaţi profesorii diriginţi ai claselor a XII-a şi secretarul respectivei unităţi de învăţământ. Astfel, pot apărea situaţii în care anumiţi elevi din diferite clase şi unităţi de învăţământ nu se vor putea înscrie.
În ciuda apelurilor noastre repetate la responsabilitate adresate Guvernului României, observăm cum situaţia nu este încă soluţionată, iar incertitudinea din rândul elevilor din ani terminali creşte cu fiecare zi în care această situaţie persistă. Singura modalitate prin care am putea reveni la normalitate şi la calendarul iniţial al examenelor naţionale este implicarea reală a Guvernului României în a readuce echilibrul în sectorul de educaţie.
Este evident că negocierile derulate până în prezent nu au conturat o soluţie viabilă pentru conflictul existent. Atragem atenţia asupra contextului critic în care ne aflăm şi subliniem necesitatea de a purta un dialog constructiv cu sindicatele din învăţământ.
Cu stimă,
Consiliul Naţional al Elevilor.“