Guvernul a adoptat noi măsuri de sprijin pentru cetăţeni şi micile companii faţă de creşterea preţurilor la energie
Ordonanţa nu se poate aplica retroactiv şi pentru luna ianuarie.
26 Ianuarie 2022, 08:45
Guvernul a adoptat noi măsuri de sprijin pentru cetăţeni şi micile companii faţă de creşterea preţurilor la energie, informează Radio România Actualități. Măsurile se vor aplica doar pentru lunile februarie şi martie şi încă nu s-a ajuns la o decizie în legătură cu ce se va întâmpla după 1 aprilie. Prin ordonanţa de urgenţă promovată, ieri, de executiv s-a stabilit şi un nou cuantum al amenzilor pentru furnizorii care nu vor recalcula corect facturile. Acestea pot ajunge până la 200.000 de lei.
Ordonanţa de urgenţă stabileşte o nouă schemă de compensare şi plafonare care se aplică cetăţenilor, dar şi instituţiilor de la 1 februarie până la 31 martie. Ordonanţa nu se poate aplica retroactiv şi pentru luna ianuarie.
Potrivit unui aviz din partea Ministerului de Justiţie, clienţii casnici vor primi o compensaţie unitară în valoare de cel mult 0,291 de lei pe kWh la energia electrică şi cel mult 40% din valoarea componentei preţului la gazele naturale.
Ordonanţa include şi sancţiuni mai dure pentru furnizorii care nu respectă legea. Amenzile ar urma să urce până la 200.000 de lei, a spus ministrul energiei, Virgil Popescu.
Ministrul a explicat cum trebuie să vină o factură la energie, după ce sunt aplicate măsurile de compensare şi plafonare:
“Cineva care consuma 500 de kilowaţi înainte de a creşte acest plafon, plătea 1 leu pe kilowatt. Dacă se scade plafonul, o dată este 80 de bani şi se încadrează în plaja de consum, i se mai aplică şi acel discount, plăteşte 68 de bani şi plăteşte undeva la 300 şi ceva de lei”.
Actul normativ adoptat de Guvern prevede reduceri şi pentru consumatorii noncasnici, pentru care preţul va fi plafonat la un leu pe kilowatt la energia electrică şi la 37 de bani pe kilowatt la gazele naturale.
Aceste măsuri nu se aplică marilor consumatori de energie electrică, de exemplu CET-urile, care au beneficiat de ajutor de stat pe o schemă aprobată de Comisia Europeană.
Membrii Guvernului nu au stabilit ce se va întâmpla după 1 aprilie. Măsurile vor fi discutate la nivelul coaliţiei de guvernare, care trebuie să ajungă la un consens în privinţa preţurilor la energie vorbindu-se chiar de o reglementare a pieţei pentru o perioadă de câteva luni.