Guvernul şi-a asumat răspunderea în parlament pentru o reformă fiscal-bugetară
Guvenul şi-a asumat, marţi, răspunderea în parlament pentru o reformă fiscal-bugetară profundă cu obiective clare: echilibrarea finanţelor ţării, eliminarea excepţiilor fiscale necuvenite, taxarea suplimentară a luxului şi reducerea evaziunii.
27 Septembrie 2023, 09:06
Guvenul şi-a asumat, marţi, răspunderea în parlament pentru o reformă fiscal-bugetară profundă cu obiective clare: echilibrarea finanţelor ţării, eliminarea excepţiilor fiscale necuvenite, taxarea suplimentară a luxului şi reducerea evaziunii.
În discursul susţinut în faţa senatorilor şi a deputaţilor premierul Marcel Ciolacu a precizat că pachetul de măsuri prezentat include păstarea unei TVA scăzută la alimente, medicamente şi lemne de foc, concomitent cu o taxare suplimentară a profitului băncilor şi a companiilor mari, dar şi creşterea cu 10% a salariului minim brut, informează Radio România Actualități.
Forma finală a proiectului de lege cuprinde şi o serie de amendamente formulate de parlamentari care au la dispoziţie trei zile pentru a depune o moţiune de cenzură.
Pachetul de măsuri fiscal-bugetare va reduce risipa bugetară şi vă asigura sustenabilitatea financiară pe termen lung, a afirmat premierul Marcel Ciolacu. El a adăugat că executivul îşi angajează răspunderea, pentru că România nu-şi mai poate permite să se bazeze doar pe munca celor cinstiţi, care îşi plătesc corect taxele şi impozitele la stat:
„Astăzi se va încheia o etapă din istoria României. Astăzi se termină cu şmecheria. Toată lumea va plăti în funcţie cu cât câştigă. Nu poţi să fii milionar, dar să plăteşti taxele la echivalentul salariului minim pe economie. Nu poţi obţine profituri excesive, dar în ţara în care le-ai obţinut să nu plăteşti nimic, la fel cum nu se poate ca simpla prezenţă la serviciu să-ţi dea dreptul automat la sporuri de zeci de mii de lei, fără nicio performanţă”.
Şeful executivului a dat asigurări că oamenii obişnuiţi nu vor plăti niciun fel de taxe în plus, însă vor fi supraimpozitate luxul, profitul excesiv şi viciile.
Marcel Ciolacu a precizat că singura cale pentru dezvoltarea economică este un parteneriat cinstit şi real între executiv şi mediul de afaceri şi a transmis un mesaj pentru toţi angajaţii din serviciul public:
„Această guvernare este despre reforme şi economie, despre binele românilor şi dezvoltarea României. Cei care vor să folosească funcţia publică sau politică pentru beneficii personale nu vor fi toleraţi în această guvernare şi nu se vor putea ascunde după carnetele de partid”.
În privinţa combaterii evaziunii fiscale, premierul a precizat că vor creşte masiv amenzile şi vor fi confiscate bunurile provenite din activităţi ilicite, iar sumele care nu pot fi justificate vor fi impozitate cu 70%.
Liderul USR, Cătălin Drulă, a anunţat că împreună cu Forţa Dreptei, va ataca la CCR proiectul legislativ pentru care executivul şi-a angajat răspunderea în parlament:
„Toate principiile de drept şi principiile de responsabilitate fiscală ale unui stat sunt călcate în picioare în numele alimentării clientelei de partid cu banii de care e nevoie pentru acele portbagaje pe care le-am văzut în aceste zile”.
Opoziţia are şi varianta ca în termen de trei zile să depună o moţiune de cenzură, însă puţin probabil să se întâmple acest lucru, în condiţiile în care nu reuşeşte să strângă cele 117 semnături necesare.
Pe de altă parte, analişti economici şi reprezentanţi ai patronatelor intervievaţi de Radio România Actualităţi nu văd cu ochi buni măsurile guvernului.
Partenerii sociali, respectiv sindicatele şi patronatele acuză lipsa consultărilor, faptul că măsurile propuse nu acoperă necesarul pentru finanţarea deficitului excesiv care se va înregistra în acest an, dar şi aplicarea discriminatorie a anumitor decizii.
„Se taie ca nişte privilegii beneficiile pentru IT, agricultură şi construcţii, dar în acelaşi timp nu se taie creşterea cu 25% a indemnizaţiei de deplasare în teritoriu pentru parlamentari. Se introduce contribuţia de asigurări de sănătate pe tichete de masă şi vouchere, dar în acelaşi timp constatăm că anumite categorii sociale, precum avocaţii şi notarii sunt scutiţi în continuare de contribuţia de asigurări sociale”, a precizat reşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
Impozitul minim pe cifra de afaceri va avea cel mai important şi mai mare impact dintre toate măsurile prevăzute în pachetul fiscal, spune Daniel Anghel, preşedinte al Consiliului Investitorilor Străini:
„Va încetini ritmul de creştere economică într-un context oricum volatil. Descurajează investiţiile, cu precădere cele asumate de companii pe termen scurt şi mediu. Deşi la prima vedere, impozitul pe cifra de afaceri poate părea, cel puţin din perspectiva bugetară, un instrument atrăgător, totuşi această măsură poate avea un efect contrar”.
Sursa foto: gov.ro