Guvernul şi reprezentanţii sindicatelor din educaţie vor ajunge la un acord până pe data de 4 februarie
Guvernul şi reprezentanţii sindicatelor din educaţie vor ajunge la un acord până pe data de 4 februarie.
22 Ianuarie 2022, 07:52
Guvernul şi reprezentanţii sindicatelor din educaţie vor ajunge la un acord până pe data de 4 februarie. Acesta este termenul stabilit la discuţiile de vineri, care au avut loc după greva de avertisment de miercuri, la care au participat aproximativ 175.000 de cadre didactice din țară. Potrivit Radio România Actualități, cele două părţi au stabilit mecanismul de lucru pentru continuarea dialogului şi soluţionare a problemelor din educaţie.
Insuficienta finanţare a sistemului de învăţământ generează plecarea multor cadre didactice, în timp ce absolvenţii diverselor facultăţi se îndreaptă spre alte domenii, a spus preşedintele Federaţiei Sindicale "Spiru Haret", Marius Nistor, care a precizat, totodată, că cei mai afectaţi vor fi elevii.
“Cum poţi lucra în sistemul de învăţământ când ai un debutant cu studii superioare de lungă durată care primeşte un salariu de 2.350, iar dacă lucrează şi în mediul rural şi este obligat să îşi deconteze naveta, gândiţi-vă cu ce anume mai rămâne. Vrem învăţământ de calitate, vrem să avem oameni foarte buni în sistem - pe unii îi avem, dar îi pierdem - dar cu o salarizare care ne situează pe ultimul loc în Europa. Şi asta în condiţiile în care Uniunea Europeană a recomandat foarte clar tuturor statelor membre să crească alocările pentru educaţie şi să motiveze corespunzător resursa umană”, a spus Marius Nistor.
La solicitările celor din educaţie, Guvernul încearcă să găsească soluţii, urmând ca negocierile să continue până pe 4 februarie, când ar urma să se încheie un acord cu cele mai reprezentative federaţii sindicale din domeniu.
Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit şi cu reprezentanţii sindicatelor din sănătate, însă solicitările acestora legate de salarizare sau acordarea unor sporuri şi drepturi salariale nu au găsit nicio rezolvare deocamdată. Însă, săptămâna viitoare, Ministerele Sănătăţii, Finanţelor şi Muncii vor analiza problemele invocate de sindicalişti.
“Am pus cele mai importante probleme pe masă şi am insistat pentru colegii din TESA, personalul de deservire, pentru că şi ei sunt importanţi în sistemul sanitar, am vorbit despre acest spor pentru condiţii. Bineînţeles că am adus în discuţie corecţiile pe ceea ce înseamnă Legea salarizării unitare, pentru că ea trebuie neapărat să fie revizuită şi am primit promisiuni din această perspectivă”, a spus Iulian Pope, prim-vicepreşedintele Sanitas.
Sursa foto: arhivă / romania-actualitati.ro