Hoții care au furat piese din tezaurul dacic au fost surprinși de camerele de supraveghere
Hoții care au furat piese din tezaurul dacic, inclusiv coiful de aur de la Coțofenești, au fost surprinși de camerele de supraveghere în momentul în care pătrundeau în muzeul Drents din Assen, Olanda.
Articol de Adina Milea, 26 Ianuarie 2025, 18:19
Poliția olandeză a publicat imagini cu cele trei persoane suspecte forțând o ușă exterioară pentru a intra în clădire, acțiune urmată de o explozie care a provocat daune muzeului.
Conform autorităților olandeze, hoții au avut nevoie de mai puțin de două minute pentru a sustrage piesele, iar imaginile surprinse de camerele de supraveghere confirmă acest lucru.
Până în prezent, nu au fost făcute arestări, iar autoritățile suspectează implicarea mai multor persoane. În plus, în timpul anchetei a fost sesizată și prezența unei mașini suspecte. Practic, în dimineața jafului, poliția a fost alertată de un incendiu la o mașină în apropiere de Rodle, însă nu au fost găsite victime la fața locului. Se presupune că suspecții ar fi schimbat vehiculul exact în acea zonă.
În România, Poliția Română a deschis o anchetă penală pentru furt calificat, iar dosarul va fi preluat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, potrivit Radio România Actualități.
Ancheta din Olanda este urmărită îndeaproape, iar administrația prezidențială a transmis că premierul olandez, Dick Schoof, l-a asigurat pe președintele Klaus Iohannis că autoritățile olandeze depun toate eforturile pentru identificarea făptașilor și recuperarea tezaurului. La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a transmis pe pagina sa de Facebook că Guvernul României susține activitatea autorităților olandeze și a subliniat importanța recuperării cât mai rapide a pieselor din tezaur.
Ministrul Culturii, Natalia Intotero, a precizat la un post național de televiziune că autoritățile române sunt mobilizate în cadrul unei colaborări transfrontaliere pentru a ajuta la prinderea celor responsabili și la recuperarea obiectelor de patrimoniu intacte.
De asemenea, managerul general al Muzeului Brukenthal, Alexandru Constantin Chituță, a tras un semnal de alarmă cu privire la furturile de artă, subliniind necesitatea protejării patrimoniului național și a investițiilor în sistemele de siguranță.
Citește și: În vară, o brașoveancă lansează o nouă aplicație, TakeIT