Impozitul pe proprietate ar putea creşte cu peste 60% în oraşele mari
Modificările la Codul Fiscal, convenite în coaliţia majoritară, cu scopul de a creşte încasările la bugetul de stat, ar urma să fie finalizate şi să devină oficiale săptămâna aceasta.
04 Iulie 2022, 10:26
Modificările la Codul Fiscal, convenite în coaliţia majoritară, cu scopul de a creşte încasările la bugetul de stat, ar urma să fie finalizate şi să devină oficiale săptămâna aceasta.
Potrivit Radio România Actualități, un proiect de act normativ, cu toate aceste schimbări, va fi pus, în curând, în dezbatere publică de Ministerul de Finanţe şi, potrivit unor informaţii care provin de la participanţii la discuţii, ar urma să crească accizele sau TVA la tutun, băuturile alcoolice şi la cele cu zahăr şi prin urmare aceste produse vor fi mai scumpe.
Mai costisitoare ar urma să fie şi cazarea şi mesele la mare sau la munte, şi aşa destul de scumpe, pentru că una dintre modificări prevede creşterea taxei pe valoarea adăugată pentru HoReCa.
Vor spori, se pare, şi impozitele pe proprietate, dar ar urma să fie prevăzute şi deduceri pentru familiile cu venituri mai mici.
Astfel, s-a stabilit folosirea unei noi formule de calcul pentru impozitul pe proprietate, care se va face conform grilei notariale.
Potrivit unor surse politice, creşterile se vor resimţi mai ales în marile oraşe, în timp ce în anumite zone noua formulă de calcul s-ar putea să nu ducă la creşterea impozitelor. În Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, de exemplu, impozitul pe proprietate ar putea creşte cu peste 60%.
Va creşte şi impozitul pe câştigurile din jocurile de noroc. Impozitul pe dividende va fi majorat şi el de la 5% la 8%. Va scădea şi plafonul deducerilor fiscale de la 30.000 de lei la 10.000 de lei. Va fi majorată acciza la tutun, iar cea la alcool se va mări cu 20%.
Taxa pe valoarea adăugată va creşte în HoReCa de la 5% la 9%, iar la băuturile carbogazoase cu zahăr de la 9% la 19%. Această majorare se va aplica şi pentru berea fără alcool.