În România nu a fost reintrodus serviciul militar obligatoriu
Armata are în vedere completarea unităţilor de rezervişti, dar acest lucru se va face doar pe bază de voluntariat, cu toate avantajele materiale aferente.
12 Martie 2022, 19:20
Generalul locotenent în retragere Virgil Bălăceanu a precizat la Radio România Actualități că în România nu a fost reintrodus serviciul militar obligatoriu, aşa cum să îţi ţină ştirile false legate de războiul din Ucraina. El a explicat că Armata are în vedere completarea unităţilor de rezervişti, dar acest lucru se va face doar pe bază de voluntariat, cu toate avantajele materiale aferente.
“La ora actuală Armata României are în planurile de mobilizare-completare ale unităţilor rezervişti. Ne referim la bărbaţii din România care au satisfăcut stagiul militar până în 2007 şi care fac parte din rezerva operaţională. Rezerva operaţională este îmbătrânită, perspectiva este însă că această rezervă operaţională să fie înlocuită cu o rezervă mai tânără. Această înlocuire se va face pe baza voluntariatului. Un proces este deja început prin adoptarea Legii statutului rezervistului voluntar, în 2015. Dacă se vor aproba amendamentele la legea pregătirii populaţiei pentru apărare, legea introduce serviciul voluntar militar în termen, deci tot pe bază de voluntariat, timp de patru luni de zile. După terminarea serviciului, tinerii, bărbaţi şi femei, până la vârsta de 35 de ani pot să opteze pentru o asemenea pregătire, primesc şi ei să-i spunem o motivaţie financiară, e vorba de trei salarii medii pe economie. Rezerviştii voluntari sunt plătiţi, au o indemnizaţie lunară, iar pe perioada de pregătire aanuală, care este de 15 zile, primesc drepturile salariale pe care le are un militar în activitate pe funcţia pe care se găseşte rezervistul voluntar”, a explicat generalul Virgil Bălăceanu.
Generalul Bălăceanu a mai pus că, potrivit legislaţiei, reintroducerea serviciului militar obligatoriu s-ar putea face doar dacă preşedintele României ar decreta şi Parlamentul ar aproba una dintre cele trei stări excepţionale: de asediu, de mobilizare sau de război.