Încetare a focului pentru schimb de ostatici, în Gaza
O încetare a focului în Gaza este prevăzută, în această dimineaţă, pentru a permite schimbul de ostatici israelieni cu deţinuţi palestinieni, potrivit acordului convenit între Israel şi gruparea islamistă palestinană Hamas.
24 Noiembrie 2023, 09:29
O încetare a focului în Gaza este prevăzută, în această dimineaţă, pentru a permite schimbul de ostatici israelieni cu deţinuţi palestinieni, potrivit acordului convenit între Israel şi gruparea islamistă palestinană Hamas.
Aramta israeliană a precizat că trupele sale vor rămâne pe poziţiile actuale şi în zonele mai puţin populate din enclava palestinaină.
Întreruperea luptelor ar urma să fie folosită şi pentru distribuirea ajutoarelor umanitare unei populaţii grav afectate în cele opt săptămâni de război.
Programul Alimentar Mondial spune că are peste 100 de camioane cu alimente gata să intre în Gaza, iar Egiptul a anunţat că pe perioada armistiţiului temporar vor fi livrate zilnic 130.000 de litri de motorină şi patru autocisterne cu gaz.
Israelul a precizat că nu va permite transporturile necoordonate de camioane în interiorul Fâşiei Gaza.
La ora 16:00, conform înţelegerii, primul grup de ostatici, compus din 13 persoane, femei şi copii, va fi pus în libertate şi transportat în Israel, după care Hamas va primi un grup de trei ori mai numeros de deţinuţi palestinieni din închisorile israeliene, femei şi minori.
Pe de altă parte, în Israel, ieri, canalul public de televiziune a făcut cunoscut că înainte de sâmbăta fatală din 7 octombrie, armata era deja în posesia planului organizaţiei Hamas de atacare şi cucerire a bazei militare a diviziei Gaza, de la graniţa cu Fâşia Gaza.
„Planul cuprindea atacarea tuturor avanposturilor militare ale diviziei, inclusiv a bazei principale, ocuparea hibuţilor şi uciderea populaţiei civile, inclusiv luarea de ostateci, după care ar fi urmat ocuparea oraşelor Sderot, Netivot şi Ofakim, din sud-vestul Israelului. Toate aceste aspecte, însă, deşi erau cunoscute gradelor superioare din armata israeliană, au fost considerate iluzii, întrucât se credea că organizaţia Hamas nu deţine capacitatea operaţională de a le pune în practică”, a precizat corespondentul Radio România Actualități în Israel, Ion Ştiubea.
Sursa foto: Reuters