Infarctul miocardic, principala cauză de mortalitate în ţara noastră
Infarctul miocardic este principala cauză de mortalitate în ţara noastră, provocând aproape 60% din decesele înregistrate anual, atrag atenţia medicii specialişti, de Ziua Mondială a Inimii.
29 Septembrie 2023, 20:31
Infarctul miocardic este principala cauză de mortalitate în ţara noastră, provocând aproape 60% din decesele înregistrate anual, atrag atenţia medicii specialişti, de Ziua Mondială a Inimii.
Potrivit Radio România Actualități, la fiecare 30 de minute, un român face infarct, spun statisticile.
Bolile de inimă pot fi însă prevenite prin dietă, mişcare şi renunţarea la fumat, dar şi dacă urmăm tratamentul prescris de medic.
Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că preventiv trebuie să se facă "Educaţie pentru sănătate".
Acesta dă asigurări că va face tot posibilul ca începând de anul viitor şcolar să existe module de "Educaţie pentru sănătate". În plus, Alexandru Rafila precizează că Strategia Naţională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare şi Cerebrovasculare este aproape gata:
„Combaterea accidentului cerebrovascular prin metode care să ducă la recuperarea integrală a pacienţilor este o prioritate. Suntem în perioada de training. Astfel de centre nu necesită doar o decizie administrativă, necesită şi un personal calificat, iar la acest lucru lucrăm. Am început module de pregătire şi până la sfârşitul acestui an vom avea primele generaţii de intervenţionişti în domeniul accidentelor cerebrovasculare”.
Medicul cardiolog de la Spitalul Militar din Capitală Alice Munteanu, atrage atenţia că vârsta la care apare un infarct a scăzut:
“Infarctul de miocard apare mai nou, din păcate, la vârstă ce în ce mai tânără. Am avut infarct miocardic şi la 30 de ani şi la 20 şi ceva de ani. E clar că sunt foarte mulţi factori incriminaţi de la factori de coagulare pe care nu-i ştim de la pol genetice care pot determina acest lucru, însă media de vârstă apare în jur de 40 de ani”.
De Ziua Mondială a Inimii în Bucureşti vor fi iluminate în roşu câteva clădiri precum Biblioteca Central Universitară, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", Spitalele Universitar de Urgenţă Bucureşti, Colentina, C.C. Iliescu şi Colţea.