Introducerea cotelor de vânătoare în cazul urșilor, contestată
Federația Coaliția Natura 2000 contestă proiectul de introducere a cotelor de vânătoare în urma căruia aproape 430 de urși ar urma să fie uciși în România.
15 Mai 2023, 17:18
Federația Coaliția Natura 2000 contestă proiectul de introducere a cotelor de vânătoare în urma căruia aproape 430 de urși ar urma să fie uciși în România.
Activiștii pe mediu solicită retragerea propunerii formulate de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor până la finalizarea studiului de analiză ADN demarat cu doi ani în urmă cu fonduri europene.
Analiza are ca indicatori numărul exact al urșilor și dacă habitatul și hrana le sunt suficiente.
Contestatarii se tem că vor fi organizate vânători pentru trofee.
„O instituție ca ministerul, care reprezintă țara, reprezintă mediul, ia niște decizii care nu sunt fundamentate științific - sunt făcute pe în baza unor pseudo-studii neasumate, nepublicate, neverificate. Prevenția nu o faci prin vânătoare la trofeu sau încurajând străinii să vină să vâneze, să recolteze exemplarele sănătoase, mari, acordându-le acele punctaje, ș.a.m.d.”, a spus George Kudor, director al Federației Coaliția Natura 2000 România.
Reamintim că la începutul lunii aprilie, Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, a prezentat rezultatele unui studiu care estimează că populația de urs brun din România depășește 8.000 de exemplare, ceea ce înseamnă o densitate medie la nivel național de 11 exemplare pe 100 kmp.
În baza acestui raport, ministrul mediului a stabilit nivelul de prevenție și de intervenție pentru prevenirea pagubelor și a accidentelor produse de această specie.
“Formula de calcul este una matematică și include acești factori care influențează numărul de exemplare care pot fi extrase la nivelul fiecărui județ. În județele unde există populație de urs, dar nu au fost raportate pagube, numărul de exemplare care pot fi extras este foarte mic sau este 0. Acolo unde există probleme, unde numărul atacurilor este mare, unde evaluarea bunurilor distruse, culturilor distruse este mare, acolo unde există atac la adresa cetățenilor, din partea acestor exemplare de urs, acolo există un număr mai mare”, a explicat ministrul Tanczos Barna, la Radio Timișoara.
Activiștii de mediu propun în schimbul măsurilor radicale, acțiuni de prevenție.
„Noi, din partea coaliției, avem specialiști. Sunt niște organizații care și-au dedicat viața și timp în a studia fenomenul ursului și conflictele urs-om și întotdeauna au încercat să vină cu soluții pentru a preveni conflictele. Adică nu suntem extremiști ecologici să ne gândim doar la urs. Omul este prioritar, însă Ministerul trebuie să ia niște decizii fundamentate din punct de vedere științific. Este un cumul de acțiuni, conștientizare și prevenție și eficientizarea unor procese în caz de urgență”, a adăugat George Kudor.
Problema urșilor va fi discutată și în cadrul întâlnirilor organizate de o comisie de parlamentari europeni, prezentă în aceste zile în țara noastră.