La mulți ani, Andreea și Andrei!
Peste 960.000 de români își sărbătoresc astăzi onomastica. În fiecare an, pe 30 noiembrie, îl sărbătorim pe Sfântul Andrei.
Articol de Bianca Suceava Bucă, 30 Noiembrie 2024, 17:11
Din 1995, Biserica Ortodoxă Română a hotărât ca sărbătoarea să fie însemnată cu crucea roșie în calendarul bisericesc.
Sfântul Apostol Andrei l-a avut pe fratele său Sfântul Apostol Petru. Aceștia au fost fiii pescarului Iona. Sfântul Andrei a fost martor la botezul lui Iisus Hristos în apa Iordanului.
Andrei este cunoscut și drept „cel dintâi chemat” (la apostolie) și L-a însoțit pe Iisus Hristos prin Țara Sfântă, fiind martor la minunile pe care Le-a săvârșit, dar și la chinurile și umilințele la care a fost supus.
Sfântul Apostol Andrei a început prin a predica Evanghelia în Asia Mică, dar a ajuns și în ținuturile dintre Dunăre și Marea Neagră și i-a creștinat pe geto-daci. Astfel Sfântul Apostol Andrei a devenit ocrotitorul românilor.
Pedeapsa pe care a primit-o Sfântul Andrei a fost moartea prin răstignire. El a considerat că este nedemn să fie răstignit la fel ca Domnul Dumnezeul său și a cerut să i se facă o cruce de forma diferită. Astfel a fost răstignit pe o cruce în formă de X.
Ziua Sfântului Andrei se cheamă şi Ziua lupului sau Gadinetul şchiop. Se spune că în ziua de 30 noiembrie, lupul devine mai sprinten, îşi poate îndoi gâtul ţeapăn şi nimic nu scapă dinaintea lui.
Urăm ”La mulți ani, tuturor sărbătoriților zilei!”.
Citește și: Tot felul de bunătăți și daruri în Piața Sfatului