Laptopuri pentru copiii ucraineni care urmează cursurile la școli din România
Partea Organizației Națiunilor Unite care sprijină copiii vizează elevii ucraineni care urmează cursurile la școli din România, fie ca audienți, fie la fel ca oricare alt elev autohton.
25 Octombrie 2023, 19:05
Rechizite și numeroase laptopuri vor ajunge la circa 1.500 de elevi din 100 de școli, de la UNICEF.
Partea Organizației Națiunilor Unite care sprijină copiii vizează elevii ucraineni care urmează cursurile la școli din România, fie ca audienți, fie la fel ca oricare alt elev autohton.
„UNICEF România, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Brașov înmânează câteva rechizite pentru aproximativ 1.500 de copii din 100 de școli, pentru a ajuta la incluziunea copiilor vulnerabili, inclusiv a copiilor ucraineni refugiați din calea războiului, dar și pentru alți copii vulnerabili”, a spus reprezentantul UNICEF în România, Matthias Lansard.
Laptopurile destinate copiilor ucraineni vor ajunge în mai multe școli din județ.
„Avem mai mult de 15 școli. Probabil undeva pe la 17, în funcție de disponibilitatea pe care o avem pentru acest demers. Ca întotdeauna, UNICEF se implică, alături de instituțiile de învățământ, în a veni în ajutorul atât copiilor din zonele defavorizate, dar acum, acest demers vizează în primul rând comunitățile unde se află copii ai refugiaților ucrainieni”, a explicat purtătorul de cuvânt al IȘJ Brașov, Valentin Bucur.
O parte dintre laptopuri vor merge la Școala Gimnazială Nr. 9, unde există copii ucraineni care frecventează cursurile.
„Avem un număr de 14 elevi, care au reușit să se integreze, pentru că noi ne-am străduit să le oferim toate condițiile pe care noi am putut să le să le punem la dispoziție acestor elevi”, a precizat directorul Școlii Gimnaziale Nr. 9, Camelia Leru.
Și mai mulți copii ucraineni învață la Școala Gimnazială numărul 19, unde director este Adriana Lefcencu:
„În momentul acesta avem 25 de copii ucraineni. Majoritatea sunt împărțiți la nivel de gimnaziu. Cred că doar în clasa a 8-a nu avem. Am avut o fetiță distribuită, însă nu s-a prezentat la cursuri. În rest sunt copii distribuiți în mod egal pe fiecare nivel”, a spus directorul școlii, Adriana Lefcencu.
În județul Brașov, în prezent învață aproximativ 700 de elevi veniți din Ucraina, dintre care mai bine de 500 sunt în municipiu.