Literele de pe Tâmpa, iluminate în albastru de Ziua Mondială a Luptei Împotriva Diabetului
Literele de pe Tâmpa și clădirea Primăriei vor fi iluminate în această seară în albastru, la solicitarea Lions Club Brașov, pentru a marca Ziua Mondială de luptă împotriva Diabetului.
14 Noiembrie 2022, 14:16
Literele de pe Tâmpa și clădirea Primăriei vor fi iluminate în această seară în albastru, la solicitarea Lions Club Brașov, pentru a marca Ziua Mondială de luptă împotriva Diabetului.
Diabetul zaharat este o boală cronică netransmisibilă, caracterizată printr-un nivel ridicat al glicemiei în sânge, provocat de defecte în producerea şi/sau folosirea necorespunzătoare a insulinei în organism.
Potrivit ministerului Sănătății, alimentaţia nesănătoasă de tip fast-food, lipsa activităţilor fizice, stresul sau poluarea excesivă sunt câteva dintre cauzele care astăzi au făcut că diabetul să se răspândească.
Data de 14 noiembrie a fost aleasă pentru a-l omagia pe unul dintre cei doi premianţi Nobel creditaţi cu descoperirea insulinei, fiziologul şi farmacologul canadian Frederick Banting (născut la 14 noiembrie 1891), cel care a studiat secreţia internă a pancreasului şi a introdus insulina în terapie, în 1922.
Insulina a fost descoperită în 1921 de dr. Nicolae Paulescu, însă abia la 50 de ani după ce lucrarea lui a fost publicată, Murray Anderson, un profesor de fiziologie la College of Medicine din Glasgow, a scris un articol în care recunoştea descoperirile făcute de Paulescu.
„Insuficientă recunoaştere i-a fost acordată lui Paulescu, distinsul savant român care, în perioada în care echipa din Toronto abia îşi începea cercetarea, reuşise deja să extragă hormonul antidiabetic al pancreasului şi să-i demonstreze eficienţa în reducerea hiperglicemiei la câini diabetici”.
Paulescu descoperise insulina, dar o denumise pancreină.
Potrivit Federației Internaționale de Diabet, în fiecare an, peste 4,5 milioane de persoane mor din cauza diabetului zaharat și zeci de milioane suferă de complicații care le amenință viața.