Majorările salariale din educație, adoptate prin ordonanță de urgență
Este vorba de o creștere cu aproape 20% în medie, care va fi alocată în două tranșe - de la 1 ianuarie, respectiv de la 1 iunie 2024.
29 Decembrie 2023, 09:56
Majorările salariale din educație au fost adoptate în ședința de guvern de joi prin ordonanță de urgență.
Este vorba de o creștere cu aproape 20% în medie, care va fi alocată în două tranșe - de la 1 ianuarie, respectiv de la 1 iunie 2024. De această măsură vor beneficia aproximativ 350.000 de persoane din sistem.
Începând de anul viitor, salariile în învățământul universitar vor crește între 15% și 21%, informează Radio România Actualități.
De asemenea, directorii și directorii adjuncți ai școlilor vor primi salarii cu peste 36% mai mari față de cât vor fi luna aceasta.
Creșterea salariilor din învățământul preuniversitar va fi în medie de 20%, a anunțat ministrul de resort, Ligia Deca:
“Pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar, creșterile sunt între 19,4% și 20,5%, creșterea salarială brută medie totală în anul 2024 fiind de aproape 20%, din care vom avea o creștere brută medie de aproximativ 13% în ianuarie. Pentru debutanții cu studii superioare de lungă durată, creșterea brută medie totală în anul 2024 este de 19,4%, dintre care 12,6% în ianuarie”.
Și tot în ședința de joi, guvernul a eliminat inechitățile salariale pentru funcționarii din teritoriu de la casele de pensii, agențiile pentru ocuparea forței de muncă, ANPIS, care vor fi la nivelul salarial de la instituțiile centrale.
Același lucru se va întâmpla și pentru angajații de la DSP, APIA, INA și de la direcțiile județene de cultură, dar indemnizațiile pentru demnitarii din administrația centrală vor rămâne înghețate și anul viitor.
De asemenea, executivul a prelungit plafonarea polițelor RCA cu încă șase luni pentru a preveni creșterea semnificativă a prețurilor care va avea un impact important asupra economiei.