MApN lansează o nouă campanie anuală de recrutare a rezerviștilor voluntari
La nivel național sunt peste 2000 de locuri disponibile, dintre care 53 în Brașov.
18 Mai 2023, 13:18
Ministerul Apărării Naționale lansează, începând de luni, 22 mai, o nouă campanie anuală de recrutare a rezerviștilor voluntari.
La nivel național sunt peste 2000 de locuri disponibile, dintre care 53 în Brașov.
La prezentarea la centrul militar, cetățenii interesați vor fi informaţi cu privire la avantajele îndeplinirii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, etapele procesului de recrutare şi selecţie, structurile desemnate să execute selecția, unitatea sanitară militară unde urmează să susţină examinarea medicală, precum și unitatea militară sau centrul de instruire în care urmează să execute programul de instruire iniţială, în situația în care fac obiectul acestei instruiri, potrivit legii.
De asemenea, candidaţii proveniţi din rândul cetăţenilor fără pregătire militară vor fi consiliaţi în ceea ce priveşte exprimarea opţiunilor, în sensul orientării către funcțiile pentru care aceştia îndeplinesc criteriile specifice referitoare la nivelul studiilor și corespondența specializărilor dobândite în viața civilă.
Ofițerul de Stat Major în cadrul Biroului Informare Recrutare Brașov, maiorul Viorel Cîțu ne aduce mai multe detalii:
„Dosarul de candidat trebuie să conțină copii după actele de identitate, - adică cartea de identitate, certificat de naștere - cazier judiciar, copii după actele de studii și, unde este cazul, copie după livret sau după permisul de conducere profesionist - asta pentru cei care doresc să opteze pentru funcții care necesită conducerea tehnicii militare. Toți candidații care depun dosarul inițial urmează să parcurgă procesul de selecție. Procesul de selecție este împărțit în două. Prima dată se desfășoară selecția aptitudinală, care presupune parcurgerea probelor eliminatorii psihologie și sportive, urmând ca cei care trec de aceste probe să desfășoare examinarea medicală”.
După ce trec probele eliminatorii, rezerviștii militari trebuie să meargă la unitatea miliară la care au fost trimiși și să parcurgă un stagiu militar, care durează câteva săptămâni.
După încheierea pregătirii nu vor rămâne în unitate, vor putea să meargă acasă, iar în timpul în care ei rămân la locuință vor primi lunar aproximativ 1.000 de lei, însă în fiecare an vor fi chemați timp de două săptămâni pentru a parcurge un nou stagiu militar, pentru a se antrena, iar în acea perioadă vor fi plătiți cu 3000 de lei, în medie.
Înscrierile se încheie pe 30 iunie.