Masca de protecţie rămâne obligatorie în toate spaţiile interioare, mijloacele de transport în comun sau în pieţele închise
Ministrul sănătății a precizat că masca este un mod prin care oamenii se pot proteja de infectarea cu SARS-CoV-2.
16 Februarie 2022, 18:26
Masca de protecţie rămâne obligatorie în toate spaţiile interioare, mijloacele de transport în comun sau în pieţele închise, a subliniat astăzi ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila.
Ministrul a precizat că masca este un mod prin care oamenii se pot proteja de infectarea cu SARS-CoV-2.
“Trebuie să înţelegem încă un lucru: utilizarea măştii nu reprezintă o restricţie în sine, ci reprezintă o măsură care previne transmiterea sau încetineşte transmiterea în comunitate a acestei infecţii şi protecţia individuală este necesară atât pentru propria persoană, cât şi pentru cei cu care intrăm în contact”, a spus Alexandru Rafila.
Declaraţiile ministrului sănătăţii vin la o zi după decizia judecătorilor CCR de a declara neconstituţională obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile exterioare.
Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, afirmă însă că hotărârea CCR nu înseamnă ca oamenii să renunţe imediat la mască. El a precizat astăzi, la Radio România Actualităţi, că, mai întâi, decizia trebuie să fie publicată în Monitorul Oficial, după care Parlamentul are la dispoziţie 45 de zile pentru a corecta legea.
“Nu s-a declarat neconstituţională purtarea măştii în sine. S-a declarat neconstituţional modul în care a fost introdusă această obligativitate, prin Ordonanţă de Urgenţă. Deci cei care au realizat proiectul acesta de Ordonanţă de Urgenţă trebuiau să ia avizul Consiliului Legislativ. La toate legile, la toate hotărârile, la toate decretele, ordonanţele este obligatoriu să se solicite avizul Consiliului Legislativ. Sigur că pare tardiv adoptată această soluţie, dar CCR nu se sesizează din oficiu până la data publicării în Monitorul Oficial. Oamenii ar fi bine să aibă grijă, pentru că legea este în vigoare şi pot fi amendaţi în continuare pentru amendarea măştii în spaţii libere. De aceea, soluţia ar fi ca, dacă guvernul vrea să renunţe la acest port de mască în spaţiile deschise, să nu mai aştepte motivarea Curţii Constituţionale, să dea o ordonanţă de urgenţă prin care să scoată acest text. Altfel, lumea va spune da, vrem să purtăm mască, poliţiştii vor să-i amendeze ş.a.m.d”, a precizat Augustin Zegrean.