Modificări importante propuse de liberali în proiectul de Lege a Educației
Potrivit proiectului, învățământul liceal profesional de trei ani poate fi continuat cu clasa a XII-a, iar absolvenții pot și ei susține examenul de bacalaureat.
28 Iulie 2022, 15:31
Un singur examen scris din toate materiile importante la Bacalaureat, organizarea liceelor în teoretice, vocaționale sau profesionale, meditațiile oferite propriilor elevi constituie abatere disciplinară, o masă caldă oferită elevilor, care să ajute la reducerea abandonului școlar sau salariul mediu net pe economie oferit pentru profesorii debutanți.
Sunt doar câteva din modificările legislative propuse de Partidul Național Liberal.
“Odată cu introducerea portofoliului elevului va fi urmărit tot parcursul școlar al acestuia, iar la final de cicluri sau niveluri de învățământ sunt prevăzute examene naționale, unele dintre ele existând și în momentul de față, altele fiind introduse prin noua lege. Un astfel de examen îl reprezintă examenul de admitere în clasa a IX-a la colegiile naționale, acestea putând organiza examen de admitere propriu pentru 90 % din locurile pe care le-au prevăzut în oferta educațională”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean, Valentin Bucur.
Potrivit proiectului, învățământul liceal profesional de trei ani poate fi continuat cu clasa a XII-a, iar absolvenții pot și ei susține examenul de bacalaureat.
Pe lângă proba unică scrisă, acesta ar avea probe de competențe la două limbi străine și la digitalizare.
Pe lângă modificările care îi privesc pe elevi, sunt și unele în sprijinul dascălilor.
“Sunt definite elemente noi în ceea ce privește cariera didactică, cum ar fi: stagiatura, profesorul debutant, toate acestea fiind perioade în parcursul carierei cadrului didactic. Ele sunt prevăzute explicit în lege, inclusiv cu pachetul de măsuri pe care Ministerul Educației l-a gândit pentru parcurgerea acestor perioade din cariera didactică a profesorilor”, a adăugat Valentin Bucur.
De asemenea, se solicită alocarea a 15% din cheltuielile bugetare curente către Educație.
Proiectul de lege se află în dezbatere publică până în 25 august.