Moţiunea de cenzură la adresa guvernului va fi dezbătută şi supusă votului
Parlamentul va dezbate moțiunea de cenzură la adresa Guvernului, iar pe agendă se află și revocarea lui Toni Greblă de la AEP.

Articol de Radio România Actualități, 28 Februarie 2025, 09:35
În Parlament, vineri, va fi dezbătută şi supusă votului moţiunea de cenzură la adresa Guvernului, depusă de Alianţa pentru Unirea Românilor, formaţiunea SOS România şi Partidul Oamenilor Tineri.
Cei 155 de deputaţi şi senatori semnatari aduc executivului mai multe acuzaţii legate de corupţie şi incompetenţă în gestionarea economiei .
În replică, reprezentanţii coaliţiei la putere susţin că nu există motive temeinice de demitere a guvernului.
Potrivit Radio România Actualități, liderul senatorilor AUR, Petrişor Peiu, consideră că, deşi guvernul se află în funcţie de doar două luni, acumulează "un bilanţ de abuzuri şi eşecuri".
„Acest guvern nelegitim se află şi într-o criză profundă de integritate şi credibilitate. Imaginea premierului şi a unor membri marcanţi ai cabinetului este deja compromisă prin asocierea cu monstruosul scandal Nordis, o fraudă de proporţii uriaşe, de zeci de milioane de euro, care a lăsat în urmă aproape 1.000 de români înşelaţi”, a spus Petrişor Peiu.
De cealaltă parte, reprezentanţii coaliţiei de guvernare PSD-PNL-UDMR anunţă că vor respinge moţiunea de cenzură şi spun că nu există motive temeinice de a demite executivul.
„Din perspectiva PNL şi a coaliţiei de guvernământ, cu siguranţă vom respinge orice fel de moţiune de cenzură la adresa guvernului. Nu există motive temeinice ca să dai jos guvernul, mai ales în acest climat de instabilitate, mai ales că guvernul abia a început să-şi pună în aplicare programul de guvernare aprobat în parlament la finalul anului trecut”, a declarat Mircea Abrudean, preşedintele interimar al Senatului.
De altfel, nici reprezentanţii USR nu susţin demersul iniţiat de unii parlamentari ai opoziţiei.
Pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată este nevoie de 232 de voturi favorabile.
Tot astăzi, Parlamentul are pe agendă şi cererea de revocare a lui Toni Greblă din funcţia de Preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente.
Lui Toni Greblă i se reproşează managementul defectuos al Autorităţii, dar şi faptul că, prin declaraţiile şi acţiunile publice, ar fi dat dovadă de o conduită incompatibilă cu funcţia, de natură să aducă atingere imaginii şi prestigiului instituţiei.
Solicitarea de demitere a fost formulată de preşedintele Camerei Deputaţilor, social democratul Ciprian Şerban.