Muzeul Virtual al Culturii Romilor, lansat cu ocazia împlinirii a 167 de ani de la dezrobirea juridică a romilor
La Bucureşti a avut loc astăzi lansarea Muzeului Virtual al Culturii Romilor, realizat de Asociaţia Centrul Rromilor "Amare Rromentza".
20 Februarie 2023, 15:50
La Bucureşti a avut loc astăzi lansarea Muzeului Virtual al Culturii Romilor, realizat de Centrul Național de Cultură a Romilor Romano-Kher, în parteneriat cu Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună” și Centrul Rromilor „Amare Rromentza”.
"Ne dorim şi să emoţionăm, şi să creăm empatie, să înţeleagă şi să simtă vizitatorul acestui muzeu virtual cine sunt romii, cum au trăit romii, care este istoria romilor în România. E o poveste, din păcate, tragică, dar şi cu realizări, şi cu valori, şi cu personalităţi, şi cu o limbă, o cultură, importante pentru omenire, ca orice limbă şi orice cultură", a precizat președinta Asociației Centrul Rromilor „Amare Rromentza”, Delia Grigore.
Tot astăzi, la 167 de ani de când romii au fost eliberați din sclavie, mai multe grupuri de activişti au străbătut străzile Capitalei, purtând simbolic lanţuri.
Potrivit Radio România Actualități, participanţii la manifestaţie au depus la sediul guvernului o declaraţie politică prin care vor să pună bazele unui nou contract social care să includă măsuri de integrare a romilor în societatea românească.
Din 2011, prin lege, 20 februarie este marcată în România că Ziua Dezrobirii Romilor, cu scopul de a aduce în lumină o pagină de istorie nu îndeajuns cunoscută şi cercetată.
Procesul dezrobirii, început în 1837 de Mihail Kogălniceanu, a fost definitivat la 20 februarie 1856 de domnitorul Barbu Ştirbei, care a promulgat ultimul act prin care deveneau oameni liberi şi robii aparţinând boierilor.