Noi dezinformări cu privire la apărarea spațiului aerian al României
De această dată, dezinformarea care circulă pe paginile de facebook susțin că România ar urma să cedeze spațiul aerian și comanda Armatei române la NATO, iar asta ar însemna un act de trădare națională.
Articol de Adina Chirvasă, 15 Decembrie 2024, 14:10
Lucrurile nu stau deloc așa, spun reprezentanții Ministerului Apărării Naţionale, care subliniază că apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri. Ba dimpotrivă!
Detalii ne-a oferit colegul nostru de la Jurnalul militar, Ciprian Panga:
”Gestionarea în comun a spațiului aerian al țărilor NATO reprezintă un exemplu concret prin care Alianța Nord-Atlantică își îndeplinește în mod eficient principala misiune asumată prin Tratatul de la Washington, aceea a apărării colective împotriva oricăror amenințări și provocări. Spațiul aerian al țărilor NATO este gestionat într-o formă integrată, pentru utilizarea cât mai eficientă a capabilităților defensive aflate permanent la datorie. Aceste măsuri nu diminuează în niciun fel suveranitatea țărilor membre asupra propriilor spații aeriene. Reamintim că Forțele Aeriene Române au dislocat de două ori aeronave de luptă și personal aeronautic în Baza Aeriană Šiauliai, Lituania – în 2007, respectiv în 2023, pentru executarea unor misiuni de poliție aeriană sub comandă NATO. Misiunea acestor detașamente, dislocate prin rotație de forțe aeriene ale membrilor NATO, este de apărare a spațiului aerian al Țărilor Baltice și nu afectează suveranitatea acestor țări. În mod similar, în România, aliații din NATO dislocă prin rotație detașamente de forțe aeriene – cu aeronave de luptă și tehnică de apărare aeriană sau de radiolocație, pentru executarea unor misiuni de poliție aeriană extinsă sub comandă NATO, care suplimentează misiunile de poliție aeriană executate de Forțele Aeriene Române, sub comandă națională. În România, dislocarea de detașamente de forțe aeriene aliate a fost decisă în 2014, la Summit-ul din Țara Galilor, în urma acțiunilor agresive ale Federației Ruse în Ucraina – soldate cu anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea”.
Reprezentanții Ministerului Apărării Naționale avertizează că aceste campanii de dezinformare desfășurate în spațiul public din România, inclusiv de actori statali cu o agendă contrară suveranității României și împotriva NATO, încearcă să inducă panică și să slăbească încrederea în capacitatea instituțiilor din sistemul național de securitate de a-și îndeplini misiunile constituționale.
Astfel de dezinformări și manipulări, de fapt, constituie încercări de subminare a suveranității și securității naționale, a mai transmis sursa citată.
Citește și: Schimbări la Bacalaureatul din 2025