Noile legi ale Educației, promulgate de președintele Klaus Iohannis
Schimbările ce vizează examenele naționale se vor aplica atunci când vor ajunge să le susțină generațiile care încep în această toamnă gimnaziul și liceul.
04 Iulie 2023, 19:18
Președintele Klaus Iohannis a promulgat astăzi legile educației, în cadrul unei ceremonii la care au participat numeroși reprezentanți ai instituțiilor statului, între care miniștri, parlamentari și judecători constituționali.
Evenimentul de la Palatul Cotroceni a marcat încheierea parcursului legislativ pentru documentele în care a fost transpus proiectul prezidențial "România educată", despre care Klaus Iohannis a afirmat că a reprezentat o prioritate a mandatelor sale de președinte al României, relatează Radio România Actualități.
"Proiectul "România educată" este, iată, un angajament îndeplinit! Am reușit, la nivelul Administrației Prezidențiale, să aducem laolaltă sute de experți educaționali, reprezentanți ai autorităților, elevi, studenți, cadre didactice, antreprenori și parteneri internaționali și să elaborăm soluții coerente pentru îmbunătățirea învățământului românesc. Mai mult, am reușit ca, în pofida crizelor extrem de complicate din ultimii ani, să continuăm promovarea proiectului și să obținem, în final, susținerea politică necesară adoptării noii legislației", a spus Klaus Iohannis.
Legile educației au fost adoptate pe 22 mai în Parlament, prin votul decizional al Senatului. Mai multe prevederi au generat dezbateri aprinse, în principal modificări care privesc învățământul preuniversitar, cum sunt posibilitatea ca liceele să organizeze examen suplimentar de admitere pentru cel mult jumătate din locurile disponibile, sancțiunile pentru abateri disciplinare grave, ce pot merge până la exmatriculare, sau includerea religiei între disciplinele pentru care s se va putea opta pentru Bacalaureat.
Schimbările ce vizează examenele naționale se vor aplica atunci când vor ajunge să le susțină generațiile care încep în această toamnă gimnaziul și liceul.