Noua sală de sport a Școlii Gimnaziale Nr. 2, pentru elevi sau pentru gimnaști?
Noua sală de sport a Școlii Gimnaziale nr 2 "Diaconu Coresi" din Brașov, încă nerecepționată, intră în expertizare.
16 Noiembrie 2022, 20:20
Noua sală de sport a Școlii Gimnaziale nr 2 „Diaconu Coresi” din Brașov, încă nerecepționată, intră în expertizare.
Aleșii locali au aprobat astăzi, în ședință extraordinară, alocarea a 60.000 de lei, pentru un studiu care să arate cum poate fi adaptată sala pentru ca elevii școlii să beneficieze de ea, și să nu fie doar pentru antrenamente și competiții de gimnastică.
Asta după ce conducerea instituției, dar și părinții au atras atenția că sala nu va putea fi folosită de elevii școlii, deși este investiție pe terenul școlii și, potrivit legii, școala este beneficiara.
“Nu știu cum s-a ajuns la sală de gimnastică pentru competiții la nivel național și internațional, însă nu este ceea ce noi avem nevoie. Elevii noștri au nevoie de o sală multifuncțională în care să-și desfășoare activitățile sportive. Sunt în jur de 1.500 în fiecare an, iar orele de educație fizică și sport se desfășoară în curtea școlii, în sălile de clasă, printre bănci și în 2 săli de clasă improvizate ca fiind săli de sport, ceea ce nu este normal. Destinația acestei săli de sport nu poate fi alta decât pentru Școala 2 și elevii școlii. Nu o spun eu, vă spune legislația în vigoare”, a precizat directorul Școlii Gimnaziale nr. 2, Agurița Șerban.
Părinții spun că sunt și niște neconcordanțe.
“Nota de fundamentare a plecat de la o adresă care este făcută de Clubul Școlar Sportiv Brașovia, care solicită o sală de sport pentru gimnastică în incinta Școlii Gimnaziale Nr. 2 sau într-o altă locație aleasă de către Primărie, dacă acest lucru nu este posibil. În primul rând, clubul școlar nu putea să facă acest lucru, pentru că terenul nu era în folosința lor, era în folosința școlii, școală care în continuare funcționează, iar dumneavoastră nu puteați să-i schimbați terenului destinația. Inspectoratul spune că este de acord cu această construcție pentru Clubul Sportiv Brașovia, dar iar, nu este mai presus de o bază legală. Să știți că acești copii fac și religie. Dacă v-ar fi cerut cineva să construiți o biserică în curtea școlii, ați fi construit-o? Practic, baza de la care s-a plecat nu are temei legal”, a precizat Mihaela Țetcu, reprezentant al părinților.
Ar mai trebui făcute și achiziții de echipamente pentru gimnastică, dar acestea sunt inutile sportului de masă, spune profesorul de sport al școlii, Alexandru Jugănaru:
“Din momentul în care s-au demarat lucrările pentru această sală, ne chinuim și improvizăm așa cum putem ca să ne desfășurăm activitatea. Ca să înțelegeți, sunt 3 zile pe săptămână în care toți 7 profesorii de educație fizică avem ore, iar ca și un loc de desfășurare, dacă vi se pare mult 45 de metri pătrați, imaginați-vă că într-o garsonieră de 40 de metri pătrați ar intra 30 de copii se desfășoare ora de educație fizică. Legat de achiziții și de modul în care va fi dotată această sală, o sală utilată cu aparatură de gimnastică nu este deloc utilă și nu poate fi utilizată de către copiii școlii. Vorbim de sportul de masă”.
Au existat două hotărâri de consiliu local pentru acest proiect, în fosta adnministrație, una în 2018, una în 2020, care au aprobat studiul de fezabilitate și actualizarea indicatorilor tehnico-economici, spune primarul municipiului Brașov, Allen Coliban:
“Studiul de fezabilitate face următoarele trimiteri - care au fost preluate ulterior și în proiectul tehnic - obiectivele preconizate a fi atinse prin realizarea investiției sunt: crearea unei săli de sport dotate la standarde europene, dedicate organizării de competiții locale și naționale și internaționale de gimnastică; formarea unui centru regional de pregătire cu implicarea Comitetului Olimpic român (…) obiective care au legătură cu sportul de performanță. Acestea sunt documentațiile tehnice aprobate prin 2 HCL-uri anterioare și care au stat la baza atribuirii contractului de execuție în decursul anului 2020. În spațiul public și reprezentanților școlii le-a fost transmis faptul că se va construi o sală de sport pentru Școala Gimnazială Nr. 2. Nicăieri în descriere nu se face referire la faptul că această sală ar fi o sală dedicată exclusiv competițiilor de gimnastică”.
După zeci de minute de discuții, în cele din urmă, proiectul a fost votat. Valoarea investiției în noua sală de gimnastică s-a ridicat la peste 24 de milioane de lei, din bugetul local. Ea încă nu este recepționată.