Nu abordați zone montane grele atunci când vremea e nefavorabilă. Numărul persoanelor care vin nepregătite la munte, în creștere (VIDEO)
De când a apărut pandemia de Covid-19, preferințele turiștilor s-au schimbat, iar aceștia aleg să meargă mai des pe munte, deși nu au antrenamentul necesar.
02 August 2021, 15:54
Salvamontiștii recomandă turiștilor care fac, ocazional, drumeții pe munte să se informeze asupra gradului de dificultate a traseelor pe care vor să le abordeze și despre condițiile meteo, pe care să le și respecte, pentru evitarea accidentărilor.
Recomandarea vine în contextul în care nu puțini turiști au ignorat alertele meteorologice din ultimele zile, punându-se singuri în pericol.
„Se hazardează. Unii își iau informații, alții nu. Le-am recomandat să respecte avertizările meteo pentru că sunt foarte precise, iar dacă sunt surprinși în zona alpină, sunt în pericol de electrocutare, în zona de creastă. Zona de abrupt devine periculoasă pentru că aceste ploi devin, pe unele zone de vâlcele înguste, adevărate râuri montane care îi pot accidenta pe turiști”, a explicat șeful Salvamont Zărnești, Ioan Pivodă.
Turiștii care vor să se aventureze în Piatra Craiului, ar fi bine să aleagă traseele ușoare ale muntelui, cu zone împădurite, care să nu includă și traversarea Crestei, dacă sunt avertizări meteorologice de precipitații abundente, pentru a se putea adăposti în cazul în care vremea se schimbă brusc.
„În niciun caz nu trebuie să staționeze pe poieni sau sub un pom crescut la mijlocul poienii, pentru că sunt în pericol de electrocutare. În fiecare zi sunt solicitări care țin de condiția fizică precară a turiștilor care abordează muntele. Am avut chiar sâmbătă un turist tânăr de 30 și ceva de ani ai cărui genunchi au cedat la coborâre. Oamenii nu mai sunt antrenați, nu sunt pregătiți”, a adăugat Ioan Pivodă.
Pe de altă parte, șeful Salvamont Zărnești a constatat că, de când a apărut pandemia de Covid-19, preferințele turiștilor s-au schimbat iar aceștia aleg să meargă mai des pe munte, deși nu au antrenamentul necesar.
“După această pandemie s-a creat o altă formă de practicare a turismului. Oameni care nu au mai practicat acest sport au început să vină la munte, însă sunt în necunoștință de cauză - nu știu să urmăreasca un traseu turistic marcat sau să se informeze la timp pentru a nu deveni victime”, a mai spus Ioan Pivodă.
Sursa foto / video: Mirela Carmen Anastasescu / Facebook
Zona La Lanțuri - Piatra Craiului