Nu au fost înregistrate pagube materiale însemnate sau victime în urma cutremurului din această după-amiază
În Gorj, câteva zeci de blocuri, case, instituţii publice şi lăcaşuri de cult din mai multe localităţi au suferit fisuri în urma cutremurului de 5.7 pe Richter, nefiind însă înregistrate pagube materiale însemnate sau victime.
14 Februarie 2023, 20:42
În Gorj, câteva zeci de blocuri, case, instituţii publice şi lăcaşuri de cult din mai multe localităţi au suferit fisuri în urma cutremurului de 5.7 pe Richter, nefiind însă înregistrate pagube materiale însemnate sau victime.
Cutremurul produs în zona Olteniei s-a resimţit în mai multe regiuni ale României, inclusiv la Brașov, iar echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov au fost trimise în teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaștere.
„În urma producerii cutremurului, până în acest moment nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Brașov, maior Ciprian Sfreja.
Directorul General al institutului de Fizică a Pământului, Constantin Ionescu, spune că, deşi în Oltenia s-au mai semnalat cutremure în trecut, activitatea seismică acolo nu este ceva obişnuit:
„E o zonă în care nu s-au produs cutremure decât foarte rar, iar dacă se produceau erau magnitudini mici. Au fost magnitudini de 3 grade, 2 grade, 1 grad. Pentru noi e o surpriză că zona respectivă s-a activat. Ea a mai produs cutremure în trecut, de magnitudini sub 4. Din punct de vedere geologic, mișcarea faliilor a fost pe verticală. Mecanismul cutremurelor așa arată la ambele cutremure. Ele sunt un tandem de cutremure. Acest al doilea cutremur nu este o replică”.
Cel mai important este că nu s-au semnalat victime şi nici pagube materiale importante, a precizat Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, care a prezentat bilanţul cumulat al Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă până la ora 16:30:
„Au fost înregistrate efecte în 6 localități din 3 județe - Gorj, Dolj și Mehedinți - fiind înregistrate peste 50 de apeluri de urgență prin 112. Apelurile s-au referit la fisuri sau la elemente căzute, elemente de construcție. Inițial s-a vorbit de o eventuală casă prăbușită, care s-a infirmat, și câteva atacuri de panică care au venit tot prin 112”.
Potrivit lui Raed Arafat, este posibil să mai apară apeluri privind crăpături pe care le observă oamenii și dacă vor apărea efecte la nivelul infrastructurii, vor fi demarate reparaţii.
"Nu poate nimeni să excludă că o conductă sau ceva să sufere o fisură din cauza cutremurului, dar asta, normal, este urmat de repararea ei. Exact ca şi la o casă care are o fisură, poate să apară o fisură şi într-o conductă", a precizat Arafat.
Pe site-ul fiipregatit.ro la secțiunea ghid se găsesc informații despre cutremure și despre măsurile și modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unui seism.
Surse: Radio România Actualități, AGERPRES