Numărul apelurilor non-urgente la 112 a scăzut cu un milion în 2024
Operatorii STS din cadrul Serviciului de urgență 112 au preluat peste 9,7 milioane de apeluri, dintre care 60,45% au reprezentat urgențe.
Articol de Ruxandra Stoica, 21 Ianuarie 2025, 11:12
Diferența de 39,55% a fost reprezentată de apelurile care nu au necesitat intervenția celor de la Ambulanță, Poliție, ISU-SMURD, Jandarmerie sau Salvamont.
Scăderea numărului de apeluri se datorează bunei colaborări a Serviciului de Telecomunicații Speciale, cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, operatorii mobili și producătorii de telefoane mobile și echipamente de comunicații mobile.
Cetățenii cei mai responsabili care au sunat la 112 în anul 2024 au fost din județele Cluj, București-Ilfov, Timiș, Bihor și Iași, în timp ce la polul opus se află județele Gorj, Covasna, Mureș și Mehedinți.
De asemenea, județele în care apelanții abuzivi au îngreunat activitatea operatorilor și au generat un trafic inutil în centrele de preluare a apelurilor 112 au fost anul trecut: Mehedinți, Argeș, Constanța, Vrancea si Gorj.
Apelarea abuzivă a Serviciului de urgență 112 se pedepsește cu amendă până la 2.000 de lei, iar dacă echipajele de intervenție se deplasează în teren și constată că a fost o alertare falsă, amenda poate ajunge la 4.000 de lei.