Numărul copiilor abuzați crește în fiecare an, în condițiile în care se înregistrează tot mai puține nașteri
În România, numărul copiilor abuzați crește în fiecare an, în condițiile în care se înregistrează tot mai puține nașteri.
20 Ianuarie 2023, 14:30
În România, numărul copiilor abuzați crește în fiecare an, în condițiile în care se înregistrează tot mai puține nașteri.
Organizația Salvați Copiii atrage atenția asupra etapelor prin care abuzatorul preia controlul asupra victimei, de la manipularea emoțională, până la abuzul sexual agravant și controlul exercitat asupra victimei.
“În primele 9 luni ale anului 2022 s-au raportat peste 12.500 de cazuri de abuz, neglijare și exploatare comise asupra copilului și gândiți-vă că, dintre acestea, 1143 sunt de abuz sexual, ceea ce înseamnă foarte, foarte mult”, a spus managerul de proiecte al organizației Salvați Copiii, Mihaela Dinu.
Dacă în ceea ce privește cazurile de abuz fizic și emoțional, repartiția pe sexe este comparabilă, în cazurile de abuz sexual vorbim preponderent de fete.
Astfel, dintre cele 1.143 de cazuri, 1.001 au fost abuz sexual asupra fetelor, iar în cazurile de exploatare sexuală, în 30 de cazuri dintre cele 34, victimele au fost fete.
Pentru ca situația să se amelioreze, este nevoie de implicarea întregii societăți.
“Este nevoie de mai multă promovare în rândul copiilor a ceea ce înseamnă protecție împotriva abuzului sexual. Trebuie să-i învățăm pe copii cui să raporteze lucrurile astea, cui să ceară ajutor, să spună în momentul în care li se pare ceva în neregulă - dacă primesc invitații indecente, dacă cineva îi atrage în astfel de activități. Din punctul meu de vedere, ar trebui o educație și în rândul părinților, de a recunoaște aceste semne de abuz în momentul în care copilul își schimbă din rutină, când se retrage din punct de vedere social, când nu mai dorește să comunice”, a adăugat Mihaela Dinu.
În comparaţie cu copiii fără istoric de abuz, cei abuzaţi fizic prezentau aproximativ de trei ori mai mult riscul de a suferi de o tulburare de dispoziţie şi de până la patru ori mai mult riscul de a avea o tulburare de anxietate.
Reamnintim că pe teritoriul României este disponibil numărul de urgență 119 destinat semnalării cazurilor de risc, abuz, exploatare, neglijare și orice altă formă de violență asupra copiilor și aduților.