Numărul persoanelor care apelează la psihologi a crescut, în această perioadă
Psihologii atragatenția că numărul românilor care apelează la serviciilor lor în această perioadă aproape s-a dublat din cauza anxietăților dezvoltate în izolare.
28 Aprilie 2020, 16:55
Psihologii atrag atenția că numărul românilor care apelează la serviciilor lor în această perioadă aproape s-a dublat din cauza anxietăților dezvoltate în izolare.
Este și motivul pentru care psihologul Roxana Simion a dezvoltat un ghid de bune practici pentru pacienți pe perioada pandemiei, în așa fel încât să știe cum să se comporte în orice situație dificilă s-ar afla. Cele mai importante sunt sursele din care ne informăm despre coronavirus, spune ea.
„Ma refer la tot ce înseamnă, de dimineața până seara știri care, de fapt, dacă ne uităm toată ziua la știri, ne amplifică anxietatea, adică acționează în zona emoțiilor negative. De asemenea, este foarte importantă lumina. Lumina naturală și aerul au un efect benefic asupra psihicului nostru. Cu alte cuvinte, încearcă să stai în mediu cât mai bine luminat și aerisit”, spune Roxana Simion.
Unii oameni se plictisesc repede și nu știu cum să alunge starea, mai spun psihologii.
„Plictiseala este o stare emoțională extrem de neplacută și din păcate, situația curentă ne limitează mult paleta de activități. Ar trebui să încercăm să ne amintim care erau lucrurile pe care doream să le facem înainte de această pandemie”, precizează Roxana Simion.
Mulți români se confruntă cu deznadejdea în această perioadă, fie din cauza pierderii locului de muncă, fie din cauza greutăților existențiale prin care trec:
„Notează câteva activități plăcute necesare și încearcă să le planifici astfel încât, pe fiecare zi să ai activități care țin de îngrijire personală, distracție, socializare, relaxare, dezvoltare personală. Acest fapt este valabil și pentru emoțiile de deznădejde, dacă simți că te devitalizezi sau chiar te deprimi”, a adăugat Roxana Simion.