Ordonanţa de urgenţă privind reducerea cheltuielilor statului ar urma să fie adoptată săptămâna aceasta
Potrivit calculelor făcute de Ministerul Finanţelor, aceste măsuri ar duce la o economie la buget de aproximativ 6 miliarde de lei până la finalul anului.
07 August 2023, 12:30
Guvernul ar urma să adopte săptămâna aceasta ordonanţa de urgenţă privind reducerea cheltuielilor statului.
Potrivit Radio România Actualități, printre cele 50 de măsuri cuprinse în document se numără diminuarea numărului de funcţii de conducere, a secretarilor de stat, comasarea unor instituţii sau eliminarea voucherelor de vacanţă pentru anumiţi bugetari.
Potrivit calculelor făcute de Ministerul Finanţelor, aceste măsuri ar duce la o economie la buget de aproximativ 6 miliarde de lei până la finalul anului.
În plus, cabinetul condus de Marcel Ciolacu pregăteşte un alt proiect de ordonanţă, de această dată cu modificări fiscale, care ar trebui să aducă mai multe venituri la bugetul de stat.
Cele două partide aflate la guvernare nu au ajuns însă la un acord pe această temă, iar miercuri sunt programate noi discuţii în coaliţie, pe fondul nemulţumirilor şi criticilor venite din partea oamenilor de afaceri.
Oficial, nu au fost anunţate ce măsuri sunt luate în discuţie, însă, potrivit informaţiilor lansate în spaţiul public pe surse, ar putea fi păstrată scutirea de impozit doar pentru programatorii care realizează venituri lunare de până la 10.000 de lei brut şi ar putea fi introdus un impozit de trei procente pentru microîntreprinderile care au venituri de peste 300.000 lei.
Reprezentanţii industriei IT şi cei ai mediului de afaceri au transmis că impunerea unor astfel de măsuri într-un termen atât de scurt şi la mijlocul anului fiscal riscă să genereze noi dezechilibre la nivelul economiei.
Ei pledează pentru dialog, pentru a pune bazele unui sistem fiscal sustenabil, clar, digital şi predictibil.
Sunt şi alte măsuri vehiculate care nu au fost lămurite în coaliţia de guvernare, cum ar fi: taxa de 1% pentru imobilele cu valoare de peste 500.000 euro şi pe cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro, creşterea accizelor pentru tutun şi alcool, majorarea TVA de la 9% la 19% pentru industria HoReCa, precum şi supraimpozitarea sumelor de transfer în cazul companiilor care îşi externalizează profitutul.
Recent, premierul Marcel Ciolacu a precizat că la întâlnirea de miercuri de la Ministerul Finanţelor se va discuta şi despre rectificarea bugetară ce ar urma să aibă loc în septembrie.
Sursa foto: arhivă / romania-actualitati.ro