Ascultă Radio România Brașov FM Live

Ordonanţa Militară nr. 7 a fost publicată în Monitorul Oficial. Prevederile ordonanței

Ordonanţa Militară nr. 7, care prevede, printre altele, instituirea carantinei totale pentru oraşul Ţăndărei, emisă astăzi, de Ministerul Afacerilor Interne, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ordonanţa Militară nr. 7 a fost publicată în Monitorul Oficial. Prevederile ordonanței

04 Aprilie 2020, 17:37

Ordonanţa Militară nr. 7, care prevede, printre altele, instituirea carantinei totale pentru oraşul Ţăndărei, emisă astăzi, de Ministerul Afacerilor Interne, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Prevederile Ordonanței Militare nr. 7:


Capitolul I Instituirea măsurii de carantinare în oraşul Ţăndărei, judeţul Ialomiţa

Art.1. Se instituie, pe perioada stării de urgenţă, măsura de carantinare în oraşul Ţăndărei, judeţul Ialomiţa.

Art. 2. În localitatea carantinată prevăzută la art. 1 este permisă intrarea, respectiv ieşirea pentru: a) transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, a materiilor prime şi resurselor necesare desfăşurării activităţilor economice în localitatea carantinată, precum şi a aprovizionării populaţiei; b) persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfăşoară activităţi economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securităţii naţionale, sanitar, situaţiilor de urgenţă, administraţiei publice locale, asistenţei şi protecţiei sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentaţiei publice, alimentării cu apă, comunicaţiilor şi transporturilor.

Art. 3. Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, precum şi operatorii economici din domeniul transportului feroviar de persoane nu vor comercializa bilete/ abonamente sau alte titluri de călătorie pentru transportul călătorilor în localitatea carantinată decât dacă sunt respectate dispoziţiile art. 2.


Art. 4. În localitatea carantinată potrivit art.1, se aplică în mod corespunzător toate interdicţiile şi restricţiile stabilite prin ordonanţele militare emise în perioada stării de urgenţă.

Art. 5. Se împuterniceşte Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Ialomiţa (CJCCI) pentru a stabili completări şi derogări în ceea ce priveşte dispoziţiile prevăzute la art. 2, cu acordul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Art. 6. - (1) Organele cu atribuţii în domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale vor stabili măsuri specifice de prevenire şi limitare a intrării, respectiv a ieşirii persoanelor în/din localitatea carantinată. (2) Autorităţile administraţiei publice locale şi judeţene vor aduce la cunoştinţă obligaţiile ce le revin persoanelor, referitoare la deplasarea şi accesul în/din localitatea carantinată. (3) Aplicarea măsurilor de verificare, control şi acces în/dinspre localitatea carantinată se realizează de către personalul structurilor Ministerului Afacerilor Interne în colaborare cu cele ale Ministerului Apărării Naţionale.

Art. 7. Consiliul Judeţean Ialomiţa, primarul şi consiliul local al oraşului Ţăndărei vor lua măsuri de a asigura funcţionarea serviciilor de protecţie şi asistenţă socială, funcţionarea corespunzătoare a serviciilor de utilităţi publice, precum şi aprovizionarea cu alimente de bază pentru persoanele fără susţinători sau altă formă de ajutor şi care nu se pot deplasa de la locuinţă/gospodărie.

Art. 8. Este strict interzisă intrarea/ieşirea în/din oraşul Ţăndărei, judeţul Ialomiţa, prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile europene, naţionale, judeţene şi comunale.

Capitolul II Alte măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19

Art.9. - (1) Se suspendă toate zborurile efectuate de operatori economici aerieni spre Austria, Belgia, Confederaţia Elveţiană, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos, Turcia şi Iran şi din aceste ţări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile. (2) Măsura se aplică începând cu data de 5 aprilie 2020, ora 23.00, ora României. (3) Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Franţa şi Germania şi din aceste ţări către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 8 aprilie 2020. (4) Măsurile prevăzute la alin.(1) şi (3) nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă şi corespondenţă, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, precum şi aterizărilor tehnice necomerciale.

Art. 10. - (1) Sunt permise zborurile efectuate de toţi operatorii aerieni prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state, cu avizul autorităţilor competente din ţara de destinaţie. (2) Prevederile alin.(1) nu se aplică lucrătorilor care-şi desfăşoară activitatea în domeniul sanitar şi al asistenţei sociale.

Art. 11. Se suspendă transportul rutier internaţional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale şi servicii ocazionale în trafic internaţional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia, Spania, Franţa, Germania, Austria, Belgia, Confederaţia Elveţiană, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos şi Turcia şi din aceste ţări către România, pe toată perioada stării de urgenţă.

Art. 12. La intrarea în România, conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, care nu prezintă simptome asociate COVID-19, completează o declaraţie pe propria răspundere, al cărei model este stabilit de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, prin care îşi asumă locaţia unde pot fi contactaţi în perioada dintre curse. Aceştia nu se supun măsurilor de izolare la domiciliu/ carantinare, cu condiţia asigurării de către angajator a materialelor individuale de protecţie împotriva COVID-19.

Art. 13. Prevederile art.12 se aplică în mod corespunzător conducătorilor autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care de deplasează în interesul desfăşurării profesiei din Romania într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un alt stat al Uniunii Europene în România, ca stat de rezidenţă al conducătorului auto, indiferent dacă deplasarea se face la bordul autovehiculului de transport marfă sau prin mijloace individuale sau în cont
propriu. Aceştia trebuie să prezinte, la intrarea în România, o adeverinţă de salariat, asumată de angajator.

Art. 14. - (1) Conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, care tranzitează teritoriul României, nu sunt obligaţi să completeze, la intrarea pe teritoriul României, declaraţia epidemiologică, dacă respectă următoarele condiţii minimale: a) utilizează doar coridoare de tranzit şi puncte pentru trecerea frontierei de stat situate la capetele acestor coridoare, aprobate de către Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor şi Ministerul Afacerilor Interne, fiind interzisă abaterea de la acestea; b) tranzitarea teritoriului României se face într-un interval de timp minim, fără a depăşi 48 de ore de la intrarea în România, incluzând şi perioadele de staţionare pentru odihna zilnică normată; c) staţionarea autovehiculului se realizează exclusiv în parcări situate pe coridoarele de tranzit, marcate în mod corespunzător. (2) În cazul nerespectării condiţiilor prevăzute la alin.(1), conducătorul autovehiculului va fi obligat să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea sa. Autovehiculul poate fi preluat, în acest caz, de un reprezentant al deţinătorului. (3) La intrarea în România, conducătorul auto este obligat să aplice, pe părţile vitrate ale autovehiculului (parbriz), un colant special pus la dispoziţie de Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, respectiv să păstreze asupra sa formularul de tranzit al cărui model este stabilit de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor.

Art. 15. Prevederile art. 5 din Ordonanţa militară nr. 3/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 242 din 24 martie 2020, nu se aplică mecanicilor de locomotivă şi personalului feroviar.

Art. 16. - (1) Ministerele cu reţea sanitară proprie şi autorităţile administraţiei publice locale vor asigura, la cerere, spaţii hoteliere destinate repausului între ture sau gărzi personalului din sistemul public sanitar, în vederea prevenirii răspândirii virusului COVID-19. (2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 17. - (1) Personalul Gărzilor Forestiere teritoriale şi judeţene sau cu atribuţii de control/de pază pe linie silvică va participa în dispozitivele de ordine publică şi control al circulaţiei pe drumurile publice, împreună cu personalul Ministerului Afacerilor Interne şi al Ministerului Apărării Naţionale, în vederea desfăşurării activităţilor/controalelor specifice pe linie de control silvic.

(2) Controalele specifice se fac în punctele de control existente, în funcţie de personalul disponibil la nivelul gărzilor forestiere sau cu atribuţii de control/de pază pe linie silvică.

Capitolul III Dispoziţii finale

Art. 18. - (1) Sunt abilitate să asigure aplicarea şi respectarea prevederilor prezentei ordonanţe militare: a) Poliţia Română, Jandarmeria Română şi poliţia locală, pentru măsurile prevăzute la art. 2 şi 8; b) Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, pentru măsurile prevăzute la art. 3 şi 9; c) Poliţia de Frontieră Română, pentru măsurile prevăzute la art.11 şi 13; d) Poliţia Română, Poliţia de Frontieră Română şi Jandarmeria Română, poliţia locală, direcţiile de sănătate publică şi conducătorii autorităţilor administraţiei publice locale, pentru măsura prevăzută la art.12; e) Poliţia Română, Poliţia de Frontieră Română, Jandarmeria Română şi Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, pentru măsura prevăzută la art.14; (2) Nerespectarea măsurilor prevăzute la art.2, 3, 8, 9 şi 11 - 14 atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravenţională sau penală, în conformitate cu prevederile art. 27 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările şi completările ulterioare. (3) Personalul instituţiilor prevăzute la alin. (1) este împuternicit să constate contravenţii şi să aplice sancţiuni, în conformitate cu prevederile art. 29 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările şi completările ulterioare.

Art. 19. Prevederile art. 4 din Ordonanţa militară nr. 4/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 257 din 29 martie 2020, îşi încetează aplicabilitatea.

Art. 20. - (1) Prezenta ordonanţă militară se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. (2) Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia de a informa publicul, prin mesaje difuzate regulat, pentru cel puţin două zile de la data publicării, despre conţinutul prezentei ordonanţe militare.

Ce cumpărături fac părinții pentru noul an școlar? Ceasurile inteligente și hainele de designer sunt pe listă
Știri din actualitate 05 Septembrie 2024, 18:55

Ce cumpărături fac părinții pentru noul an școlar? Ceasurile inteligente și hainele de designer sunt pe listă

Un ghiozdan complet echipat poate costa între 200 şi 400 de lei. Unii părinți includ pe lista de cumpărături și ceasuri...

Ce cumpărături fac părinții pentru noul an școlar? Ceasurile inteligente și hainele de designer sunt pe listă
Legea prinvind neimpozitarea pensiilor sub 3.000 lei a fost promulgată
Știri din actualitate 05 Septembrie 2024, 16:50

Legea prinvind neimpozitarea pensiilor sub 3.000 lei a fost promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, astăzi, legea prin care se majorează plafonul până la care veniturile din pensii...

Legea prinvind neimpozitarea pensiilor sub 3.000 lei a fost promulgată
Prioritățile pentru noul an școlar
Știri din actualitate 05 Septembrie 2024, 15:54

Prioritățile pentru noul an școlar

Ministrul Educației, Ligia Deca, participă în aceste zile la o întâlnire cu toți inspectorii școlari generali din România în...

Prioritățile pentru noul an școlar
Siguranţa, măsurile de prevenţie a violenţei şi a consumului de substanţe interzise rămân priorităţi în noul an şcolar
Știri din actualitate 05 Septembrie 2024, 07:17

Siguranţa, măsurile de prevenţie a violenţei şi a consumului de substanţe interzise rămân priorităţi în noul an şcolar

„Facem tot ce putem să ne asigurăm că părinţii îşi trimit copiii într-un loc sigur şi adecvat”, a declarat ministrul...

Siguranţa, măsurile de prevenţie a violenţei şi a consumului de substanţe interzise rămân priorităţi în noul an şcolar
Este gata legea care va stopa fenomenul „shrinkflation”, prin care scade gramajul produselor iar prețurile rămân neschimbate
Știri din actualitate 04 Septembrie 2024, 16:20

Este gata legea care va stopa fenomenul „shrinkflation”, prin care scade gramajul produselor iar prețurile rămân neschimbate

Ordinul președintelui ANPC prevede sancțiuni dure pentru producătorii care nu semnalează pe ambalaj că au redus gramajul,...

Este gata legea care va stopa fenomenul „shrinkflation”, prin care scade gramajul produselor iar prețurile rămân neschimbate
„Beetlejuice Beetlejuice”, pe marile ecrane
Știri din actualitate 04 Septembrie 2024, 13:01

„Beetlejuice Beetlejuice”, pe marile ecrane

Beetlejuice se întoarce! Inegalabilul vizionar nominalizat la Oscar, regizorul Tim Burton și starul nominalizat la Oscar,...

„Beetlejuice Beetlejuice”, pe marile ecrane
Un val de praf traversează România
Știri din actualitate 04 Septembrie 2024, 10:40

Un val de praf traversează România

Un val de praf din Asia Centrală traversează România în următoarele două zile.

Un val de praf traversează România
Mircea Geoană a demisionat din funcţia de secretar general adjunct al NATO
Știri din actualitate 03 Septembrie 2024, 18:20

Mircea Geoană a demisionat din funcţia de secretar general adjunct al NATO

Demisia vine la finalul unui mandat de cinci ani, în care Alianţa s-a confruntat cu evenimente majore, precum războiul din...

Mircea Geoană a demisionat din funcţia de secretar general adjunct al NATO

Ştiri din Muzică

Sting a lansat o nouă melodie, „I Wrote Your Name (Upon My Heart)”
Știri din muzică 07 Septembrie 2024, 09:56

Sting a lansat o nouă melodie, „I Wrote Your Name (Upon My Heart)”

Artistul câștigător de 17 premii Grammy, Sting, a lansat ieri prima piesă nouă de la albumul său lansat în 2021, „The Bridge”.

Sting a lansat o nouă melodie, „I Wrote Your Name (Upon My Heart)”
Selena Gomez a devenit miliardară
Știri din muzică 07 Septembrie 2024, 09:09

Selena Gomez a devenit miliardară

Actrița și cântăreața a strâns 1,3 miliarde de dolari, șa doar 32 de ani, grație companiei sale de cosmetice, potrivit...

Selena Gomez a devenit miliardară
Linkin Park şi-a prezentat noua solistă și anunță lansarea unui album
Știri din muzică 06 Septembrie 2024, 16:39

Linkin Park şi-a prezentat noua solistă și anunță lansarea unui album

Emily Armstrong este noua solistă a formației americane Linkin Park, iar în viitorul apropiat va fi lansat și un nou album,...

Linkin Park şi-a prezentat noua solistă și anunță lansarea unui album
Oasis a anunţat două concerte suplimentare la Londra
Știri din muzică 05 Septembrie 2024, 15:52

Oasis a anunţat două concerte suplimentare la Londra

Numărul de concerte a fost suplimentat datorită cererii fenomenale din partea fanilor, care îşi doresc cu disperare să vadă...

Oasis a anunţat două concerte suplimentare la Londra