Parlamentarii români și-au desființat, ieri, pensiile speciale
Parlamentul a început în forţă ultima săptămînă de activitate, înainte de vacanţa de vară, cu o şedinţă comună la care senatorii şi deputaţii şi-au desfiinţat pensiile speciale.
27 Iunie 2023, 08:59
Parlamentul a început în forţă ultima săptămînă de activitate, înainte de vacanţa de vară, cu o şedinţă comună la care senatorii şi deputaţii şi-au desfiinţat pensiile speciale.
Nu numai pe cele viitoare ci şi pe cele în plată, de care beneficiază aproximativ 700 de foşti parlamentari, care s-ar pregăti să conteste actul normativ.
Au făcut la fel şi acum doi ani cînd o iniţiativă similară a fost declarată neconstituţională la CCR.
Opoziţia crede că şi de această dată ar putea fi la fel.
Potrivit Radio România Actualități, într-o ședință comună, presărată cu citate din scriitori clasici, ironii, țipete, fluierături și sunet de clopoțel, pensiile speciale ale parlamentarilor au fost eliminate cu o largă majoritate.
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, liderul Senatului, declara că votul are o semnificație aparte pentru întreaga clasă politică, iar prin reforma tuturor pensiilor speciale, societatea și instituțiile statului vor avea reguli unitare și valori comune:
“Mesajul clar este că începem reforma pensiilor speciale cu noi înșine”.
Și președintele interimar al Camerei Deputaților, social-democratul Alfred Simonis, inițiatorul demersului, arăta că acesta este un prim pas către reforma pensiilor speciale, solicitată de Comisia Europeană ca jalon în PNRR:
“Putem spune că această săptămână este săptămâna albă. Ea este o săptămână de foc, în care vom adapta multe, multe legi: pensiile speciale, cumulul pensiei cu salariu, restanțele din PNRR sunt priorități”.
Opoziția a susținut, de asemenea, proiectul de lege.
Liderul AUR, George Simion, sublinia însă că documentul ar putea fi declarat neconstituțional de CCR:
“Legea pe care o votăm e admirabilă, e sublimă, dar lipsește cu desăvârșire, pentru că nu o să taie pensiile speciale ale parlamentarilor”.
La rândul său, liderul USR, Cătălin Drulă, atrăgea atenția că un proiect de lege asemănător, inițiat de formațiunea sa, a fost blocat de putere mai bine de un an:
“Faptele arată că ați servit niște mici celor de la CCR, ca poate să fie declarat neconstituțional ceea ce votăm. Oricum, vorbim despre 700 de beneficiari de pensii speciale, celelalte 210.000 de pensii speciale rămân în vigoare”.
Ședința de plen a fost perturbată de senatorul independent Diana Șoșoacă.
Aceasta a solicitat insistent cuvântul, a criticat proiectul pentru că ar fi neconstituțional, intervenind peste președintele de ședință cu un fluier și un clopoțel.
Sursa foto: arhivă / Facebook / Camera Deputaților