Parlamentul a adoptat proiectul de reformă a sistemelor de pensii speciale
Parlamentul a adoptat proiectul de reformă a sistemelor de pensii speciale, după trei zile de dezbateri în ritm rapid.
29 Iunie 2023, 10:36
Parlamentul a adoptat proiectul de reformă a sistemelor de pensii speciale, după trei zile de dezbateri în ritm rapid, impus de coaliţa majoritară, în care legea a trecut de la Camera la Senat şi înapoi la Camera Deputaţilor.
Potrivit Radio România Actualități, proiectul, care îi vizează mai ales pe magistraţi, militari şi poliţişti, a fost contestat în stradă zile la rînd şi este o condiţie de care depinde acordarea unor fonduri importante din PNRR.
USR a fost singura formaţiune care a respins iniţiativa, cu explicaţia că reforma nu respectă nici principiul contributivităţii şi că prevederile se vor aplica după un timp prea îndelungat.
Ultimele modificări aduse vizează, între altele, creşterea etapizată a vârstei de pensionare de la 60 la 65 de ani, o vechime de minimum 25 de ani în specialitate pentru magistraţi în vederea obţinerii pensiei de serviciu, dar şi o perioadă de cinci ani de graţie în care procurorii, judecătorii şi militarii se pot pensiona în aceleaşi condiţii ca până acum. De asemenea, s-a introdus un procent de 15% pentru impozitarea sumelor care depăşesc valoarea salariului mediu net.
Toate aceste prevederi au fost convenite cu experţii europeni - a subliniat premierul Marcel Ciolacu.
Liderul PSD a dat asigurări că, în cazul unor contestaţii la CCR, eventualele modificări la proiectul de lege vor fi finalizate până la toamnă, în sesiune extraordinară:
„Cel târziu până pe 31 august, toate jaloanele din cererea 3 să fie îndeplinite. Cererea 3 este într-o anumită întârziere. În schimb, am recuperat foarte mult în aceste zile. În viitoarea perioadă vor veni şi reprezentanţii Comisiei pentru a închide anumite aspecte în ţinte şi jaloane şi sunt convins că vom depune cererea 3 până la 1 septembrie”.
Proiectul de lege a fost susţinut şi de reprezentanţii opoziţiei, cu excepţia USR.
“210.000 de pensionari speciali există astăzi în România şi 210.000 de pensionari speciali vor exista în România şi după adoptarea acestei legi. Peste 20 de ani vor exista în România pensii speciale în continuare şi nici atunci nu vor fi aduse pe contributivitate”, a spus Cristian Seidler, deputat USR.
Există un termen legal de două zile în care documentul poate fi contestat la CCR. Dacă nu există astfel de sesizări, proiectul de lege merge la promulgare.
Consiliul Superior al Magistraturii a transmis că dezaprobă modificările aduse sistemului de pensii ale magistraţilor, dar nu a anunţat deocamdată nicio intenţie de contestare a legii la Curtea Constituţională.
CSM acuză că proiectul introduce condiţii noi - ca de exemplu vârsta pentru pensionare - care nu au fost supuse dezbaterilor şi avizării în Consiliu, astfel că în procesul legislativ nu a existat un dialog instituţional onest.
Nu a fost contestat, aşa cum se aştepta, nici proiectul care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor, adoptat luni de Legislativ în şedinţă comună, aşa că legea fost promulgată ieri de preşedintele Klaus Iohannis şi urmează să intre în vigoare.
Tot ieri a trecut de votul final în Legislativ un alt proiect cu impact asupra sistemului de pensii.
Este cel care interzice cumulul pensiei cu salariul pentru mai multe categorii de bugetari.
Măsura nu se aplică însă aleşilor locali, parlamentarilor, cadrelor didactice şi celor medicale de specialitate, sau asistenţilor maternali și, după amendamentele de ieri, nici salariaţilor Academiei Române, Băncii Naţionale, ANCOM-ului şi Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei.
Sursa foto: arhivă / Facebook / Camera Deputaților