Pericol de avalanşe în Făgăraş şi Bucegi
Stratul vechi de zăpadă este în mare parte stabilizat, cu excepţia zonelor unde sunt depuneri însemnate.
Articol de Răzvan Ţirea, 24 Decembrie 2024, 09:18
Administrația Națională de Meteorologie a avertizat că riscul de producere a avalanşelor este unul însemnat, de gradul 3 pe o scară de la 1 la 5, până în 25 decembrie (ora 20.00), în zonele înalte din Munţii Făgăraş şi Bucegi, scrie Radio România.
În zona montană continuă să ningă şi la această oră, iar vântul suflă cu putere.
Stratul vechi de zăpadă este în mare parte stabilizat, cu excepţia zonelor unde sunt depuneri însemnate, care în partea superioară continuă să prezinte un strat cu rezistenţă scăzută, de circa 10…25 cm.
„Peste acesta, stratul de zăpadă relativ ridicat care se va depune, în special în Carpaţii Meridionali, deşi uşor, poate acţiona ca o suprasarcină, favorizând declanşarea unor avalanşe de suprafaţă. Vântul puternic va favoriza formarea unor noi plăci de vânt, mai ales pe versanţii cu orientare sud-vestică. Riscul declanşării va fi amplificat la trecerea schiorilor sau turiştilor, prin ruperea noilor plăci de vânt sau dislocarea stratului puţin rezistent din partea superioară a zăpezii”, precizează ANM.
În zonele joase, se va depune un nou strat de zăpadă, sporind astfel riscul declanşării unor avalanşe mici, izolat medii, mai ales la suprasarcini.
„Riscul declanşării avalanşelor va fi însemnat în zona înaltă, de peste 1.800 m, a Munţilor Făgăraş şi Bucegi, iar în rest va fi moderat sau chiar redus”, a explicat ANM.
În următoarele zile, „regimul termic va fi apropiat de cel normal al perioadei în prima parte a intervalului, apoi va marca o uşoară răcire”. Vântul va sufla în general moderat, cu intensificări temporare, viscolind zăpada.
La altitudini de sub 2.000 metri, vor fi rafale în general de 60-80 km/h, iar în zonele înalte şi de creastă vântul va prezenta intensificări mai susţinute, cu rafale ce vor atinge şi depăşi 90-110 km/h, îndeosebi în Carpaţii Meridionali şi de Curbură.
Local şi temporar, se va semnala ceaţă, asociată şi cu depuneri de chiciură, mai ales în zonele înalte.
Ninsori slabe cantitativ mai sunt posibile în zilele de 26-27 decembrie.
Citeşte şi: Sărbători în siguranță: Atenție la materialele pirotehnice! | Video