Planuri și proiecte cu garduri electrice, pentru soluționarea problemei urșilor
Pe teritoriul țării noastre trăiesc între 7.500 și 8.100 de exemplare de urs brun, iar tendința este de creștere a populației din această specie protejată prin lege.
06 Aprilie 2023, 11:44
Pe teritoriul țării noastre trăiesc între 7.500 și 8.100 de exemplare de urs brun, iar tendința este de creștere a populației din această specie protejată prin lege.
Acest aspect generează și creșterea constantă a conflictelor om-urs, precum și a pagubelor în comunități, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna.
Demnitarul a prezentat, ieri, rezultatele celui mai recent studiu realizat de centrele de cercetare din țară, printre care și cel de la Brașov:
"Studiul vine după ce am început implementarea proiectului finanțat din fonduri europene, care se numește <<Implementarea planului național de acțiune pentru conservarea populației de urs brun din România>>. Acest proiect finanțat din fonduri europene vine în sprijinul ministerului pentru că asigură o monitorizare bazată pe mostre genetice. Am achiziționat și am instalat majoritatea gardurilor electrice care sunt prevăzute în acest proiect. A fost echipat laboratorul pentru analizarea acestor mostre genetice la INCDS Brașov".
Brașovul se află printre județele cu cele mai multe probleme cauzate de urși, alături de Harghita, Prahova și Argeș. Astfel, ministerul de resort are în pregătire un nou ordin de ministru cu măsuri active, care va avea în vedere cotele de prevenție pentru această specie.
Totul, în baza raportul intermediar la Studiul privind estimarea populațiilor de urs, râs și pisică sălbatică din România, realizat de Institutul de Cercetare-Dezvoltare în silvicutlură "Marin Drăcea" din Brașov. Vor fi finanţate inclusiv proiecte de instalare a gardurilor electrice.
"Deci gardurile electrice, în majoritatea situațiilor, reduc numărul de atacuri și reduc amploarea pagubelor, chiar dacă nu rezolvă total 100% această problemă și nici nu se pot îngrădi toate lanurile de porumb din țară pentru a le proteja și chiar dacă nu toate grajdurile, nu toate stânele, nu toate gospodăriile pot fi protejate cu gard electric. Gardurile electrice sunt o soluție bună în foarte multesituații", a mai menționat Tanczos Barna:
Cu această ocazie, oficialul de la Mediu a declarat că a fost finalizat și studiul de fezabilitate pentru Complexul de reabilitare de la Brașov, unde vor fi îngrijiți urșii care produc pagube în zonele locuite de oameni și nu ar avea șanse de supraviețuire dacă ar fi relocați în adâncul pădurilor.