Preşedintele Societăţii Române de Educaţie Nutriţională, Ligia Alexandrescu, despre alimentaţia în această perioadă
Specialiştii atrag atenţia asupra alimentaţiei în această perioadă. Paştele vine după o perioadă îndelungată de post, astfel că, pentru unii, trecerea de la o alimentţie strictă la una abundentă poate avea impact asupra organismului.
24 Aprilie 2022, 09:33
Perioadele de sărbători abundă în alimente bogate în grăsimi, la care se adaugă dulciurile şi alcoolul. Preşedintele Societăţii Române de Educaţie Nutriţională, Ligia Alexandrescu, spune de ce este bine să avem grijă la alimentaţie în această perioadă, indiferent dacă au ţinut post sau nu.
Ligia Alexandrescu:
În general, persoanele care au ţinut toată perioada de şase săptămâni plus Săptămâna Mare, deci şapte săptămâni de post, sunt puse la grea încercare, de fapt, voinţa lor e pusă la grea încercare, fiecare vrea să guste din toate bunătăţile specifice acestei perioade. Într-adevăr, pe masa românilor se regăseşte drobul, se regăseşte carnea de miel, oul, cozonacul - toate acestea sunt alimente foarte bogate în proteine şi după şapte săptămâni de reţinere de la proteină de natură animală lucrurile pot escalada în tot felul de complicaţii şi în special de natură digestivă, dacă nu avem grijă şi nu suntem moderaţi. Vestea bună este că totuşi avem o grămadă de legume cu frunze verzi, care au multă clorofilă şi proteina poate fi digerată mai uşor, constipaţia poate fi evitată, iar dacă este să începem să mâncăm dimineaţa de Paşte vom începe cu oul, pe care îl consumăm de obicei, dar cu multă, multă verdeaţă şi chiar cu o bucăţică de pâine, undeva spre 30 de grame de pâine cu secară, să avem fibre.
De asemenea, pentru o stare de sănătate bună sunt binevenite şi plimbările în aer liber.