Preţurile la carne vor creşte, pe fondul creşterii preţului la energie şi nutreţuri
Fermierii din întreaga lume se luptă deja cu secetele care reduc suprafeţele de teren destinate păşunatului sau cu focarele de gripă aviară din America de Nord şi până în Europa, care au impus sacrificarea a milioane de păsări.
20 Mai 2022, 13:50
Producerea cărnii de care are nevoie omenirea pentru mâncare nu a fost niciodată atât de scumpă, arată o analiză internaţională. Explicaţiile ţin în principal de faptul că fermierii din întreaga lume se luptă cu preţuri record la nutreţuri dar şi cu creşterea facturilor la electricitate, în special în urma războiului din Ucraina. O parte din aceste evoluţii se vor reflecta probabil şi în preţurile de la raft, notează Bloomberg.
Fermierii din întreaga lume se luptă deja cu secetele care reduc suprafeţele de teren destinate păşunatului sau cu focarele de gripă aviară din America de Nord şi până în Europa, care au impus sacrificarea a milioane de păsări.
În aceste condiţii, mulţi fermieri decid să-şi vândă din animale, ceea ce înseamnă că producţia de carne va fi plafonată pe termen lung.
Preţul global al cărnii, calculat de ONU, a crescut cu 10% de la începutul anului, atingând un nivel record în aprilie. De asemenea, în Statele Unite, preţurile la carnea de pui şi de vită, dar şi la şuncă, nu au fost niciodată atât de mari.
Invazia rusească a încetinit exporturile de cereale ale Ucrainei, ceea ce a limitat livrările de grâu către mari producătorii de carne de porc.
Anul trecut, efectivele de porci din Germania au coborât la cel mai redus nivel de după 1996, focarele de pestă porcină africană au adus cu ele restricţii, astfel că şi crescătorii de porci vor fi nevoiţi să mărească preţurile pentru a fi profitabili.
Toate aceste evoluţii se vor resimţi şi la rafturile supermarketurilor, menţionează analiza Bloomberg.