Principalele instrumente prin care autorităţile române îşi propun să reducă abandonul şcolar
Ministrul Sorin Cîmpeanu le-a cerut inspectoratelor şcolare judeţene să se asigure că vor prelua şi vor transmite toate solicitările din partea şcolilor care se confruntă cu situaţii sau risc crescut de abandon.
10 Ianuarie 2022, 20:57
Finanţare pentru învăţare, dar şi pentru recreere, asigurarea transportului şi acordarea de burse sunt principalele instrumente prin care autorităţile române îşi propun să reducă abandonul şcolar, un fenomen îngrijorător mai ales în mediul rural.
Potrivit Radio România Actualități, acesta a fost unul dintre subiectele discutate azi de ministrul Educaţiei cu reprezentanţii asociaţiilor de părinţi.
Sorin Cîmpeanu le-a cerut inspectoratelor şcolare judeţene să se asigure că vor prelua şi vor transmite toate solicitările din partea şcolilor care se confruntă cu situaţii sau risc crescut de abandon, în perspectiva accesării fondurilor din cadrul programului naţional dedicat.
“La finalul lunii martie va trebui să avem deja încheiate contractele de finanţare pentru primele 750 de şcoli, cele mai vulnerabile din perspectiva abandonului şcolar. Este vorba de finanţări de până la 200.000 de euro, în care cheltuieli eligibile sunt, pe lângă orele de meditaţii, cheltuieli cu orientarea şcolară, cu consilierea, cu mediatori şcolari. Pot participa, de multe ori pentru prima oară, la tabere care să fie plătite din acest grant, la excursii, la vizite de documentare. Şcolile pot achiziţiona echipamente sportive şi tot felul de alte lucruri care să facă şcoala atractivă în aşa fel încât să avem o reducere a abandonului şcolar. Această măsură trebuie implementată în paralel cu achiziţia de microbuze şcolare şi, nu în ultimă instanţă, cu un sistem de burse care să fie atractiv pentru a nu părăsi şcoala. Sunt şase tipuri de burse. Am profitat de ocazie să îi rog pe reprezentanţii părinţilor să popularizeze şansa elevilor pentru a obţine această bursă de studiu, care se dă de la 7,50, are un cuantum de 150 de lei, care este mai mare decât bursa de merit, într-un cuantum de 100 de lei, alocat anul trecut. Deci, acei elevi care și-au bursa de merit prin ridicarea plafonului de la 8,50 la 9,50, în termen de 10 zile de la începutul semestrului II trebuie să depună solicitări”.