Profesorul Tudor Cătineanu comemorat la Cluj
Pe 1 aprilie se împlinește un an de la moarte profesorului și filosofului clujean Tudor Cătineanu,fost președinte al Societății Române de Radiodifuziune.
24 Martie 2023, 18:36
Pe 1 aprilie se împlinește un an de la moarte profesorului și filosofului clujean Tudor Cătineanu, fost președinte al Societății Române de Radiodifuziune.
Sâmbătă, 25 martie, de Buna Vestire, va fi un moment comemorativ Tudor Cătineanu, la Cimitirul Eparhial Sfântul Lazăr.
Editura Școala Ardeleană îi aduce un omagiu și va lansa pe 9 aprilie, la Târgul de Carte Gaudeamus de la Cluj-Napoca, un nou volum al său, numit: "Constructe sau cartea constructelor", un volum ce inaungurează o nouă colecție a editurii, "Școala Ardeleană de filosofie".
"Este vorba despre o carte originală, o premieră editorială", a declarat la Radio Cluj Vasile George Dâncu, directorul editurii.
Tudor Cătineanu s-a născut la 2 mai 1942, la Ocniţa, jud. Bistriţa-Năsăud. A fost absolvent al Facultăţii de Filologie (1964) şi de Filosofie (1971) de la Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca. A fost doctor în filosofie - din anul 1979.
A fost profesor la Şcoala Generală nr. 5 din Sighişoara, secretar literar la Teatrul de Stat din Turda şi redactor la Editura Dacia (1970 - 1972), iar în 1972 devine lector la secţia de Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. În paralel cu activitatea didactică, a înfiinţat şi a condus revista Napoca Universitară - fiind redactor şef (1972 - 1976) - şi Cenaclul de filosofie "Diotima". În anul 1991 devine profesor şi conducător de doctorate în domeniul Filosofia culturii şi a istoriei, iar în perioada 1990-1995 a fost Şeful Catedrei de Filosofie sistematică de la aceeaşi Universitate.
Mutându-se la Bucureşti, a fost, mai întâi, consilier al directorului general al Societăţii Române de Radiodifuziune, iar în intervalul 27 septembrie 1995 - 15 noiembrie 1999 a fost Preşedinte-Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune - în temeiul legii de organizare şi funcţionare a Radiodifuziunii - , perioadă în care a înfiinţat, în 1997, Canalul Radio România Muzical.
Este autor al mai multor volume, între care "D.D. Roşca şi filosofia românească", 1979, "Structura unei sinteze filosofice", 1981 - pentru care profesorul Tudor Cătineanu este distins cu Premiul revistei "Amfiteatru" pentru cea mai bună lucrare social-politică a anului[3], Antinomia eminesciană", 2002 și multe altele.