Propunerea legislativă privind reducerea săptămânii de lucru, în dezbaterea comisiilor din Senat
Propunerea legislativă privind reducerea săptămânii de lucru la patru zile a câte 10 ore de muncă, pentru angajaţii cu normă întreagă, intră în dezbaterea comisiilor din Senat.
18 Aprilie 2022, 14:05
Propunerea legislativă privind reducerea săptămânii de lucru la patru zile a câte 10 ore de muncă, pentru angajaţii cu normă întreagă, intră în dezbaterea comisiilor din Senat.
Potrivit Radio România Actualități, parlamentarii PNL, care au depus propunerea legislativă, arătau în expunerea de motive că tinerii absolvenţi de studii superioare, dar şi persoanele între 25 şi 40 de ani se pot adapta uşor la acest program de lucru de patru zile pe săptămână, a câte 10 ore, iar angajaţii care au copii ar putea accepta această transformare ca pe un impuls pentru petrecerea timpului liber pentru o perioadă mai lungă alături de cei dragi, adică trei zile.
Potrivit propunerii legislative pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână, dar ea poate fi şi de 10 ore pe zi cu respectarea a 40 de ore pe săptămână.
Această repartizare a timpului de muncă se stabileşte de comun acord între angajator şi angajat şi poate fi de 10 ore pe zi, timp de patru zile, cu trei zile de repaus - se mai arată în documentul depus la Senat.
Propunerea a ajuns şi în atenţia ministrului muncii, Marius Budăi, care a spus că, deocamdată, nu va exprima un punct de vedere oficial înainte de a avea discuţii cu experţii şi specialiştii, cu partenerii sociali sau cu sindicatele. Ca o părere personală, ministrul consideră că, pe alocuri, în anumite domenii de activitate, s-ar putea aplica acest program de lucru, dar exclude, însă, ideea impunerii unui astfel de program ca obligativitate.
La nivel european, sunt ţări care au adoptat legi în acest sens, de exemplu, Belgia, care dă posibilitatea organizării programului de lucru patru zile pe săptămână, 10 ore pe zi, fără însă ca acesta să fie obligatoriu.
Senatul va dezbate proiectul că prima cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.