Psihologii recomandă stabilirea unor obiective realiste pentru 2025
Articol de Mihaela Chirac, 02 Ianuarie 2025, 15:30
E gata lista cu ”rezoluții” pentru noul an? E întrebarea care apare tot mai des în apropierea Revelionului, dar puțini știu că termenul ”rezoluție” e folosit greșit.
"Printre alte sensuri specifice unor domenii precum medicina, științele juridice, informatica, termenul rezoluție este definit în Dicționarul explicativ ca - hotărâre luată în urma unor dezbateri colective sau document adoptat prin vot de un congres, un organ administrativ, o conferință, o plenară etc. Prin urmare, sensul de scop personal nu se regăsește printre cele definite" a explicat Raluca Zazuleac, profesoară de limba română.
Mulţi români fac zilele acestea bilanţul anului care a trecut şi îşi pregătesc obiectivele pentru cel nou.
Specialiștii recomandă stabilirea unor scopuri realiste în acord cu potenţialul nostru.
"Acesta este un moment prielnic pentru a ne clarifica intențiile pentru noul an. Pentru ca obiectivele personale pentru 2025 să prindă contur, e nevoie în primul rând de încredere și de implicare. De preferat ar fi să ne luăm un timp pentru a reflecta la intențiile pentru noul an, conectându-ne mai profund la nevoile, dorințele și aspirațiile noastre. Un punct de pornire este de a scrie pe o foaie de hârtie, pe care ulterior să o punem la vedere, între 3 și 5 obiective concrete, formulate afirmativ și cât mai specific, ancorate în realitate, în acord cu resursele noastre, ca să fie posibil de atins. Pentru a stabili un plan de acțiune, putem folosi cei patru D din Psihoterapia Adleriană: Destinație - stabilirea scopului - unde vreau să ajung? Drum - care sunt pașii concreți de acțiune? Dormit - cum am grijă de mine pe parcursul acestui proces? Distracție - ce fac pentru a mă simți bine când lucrez la obiectivul propus?", a precizat Luminița Gheorghiu, psiholog clinician specialist și psihoterapeut autonom.