Rata anuală a inflaţiei se va menţine ridicată pe tot parcursul acestui an
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a amintit că tendinţa a apărut încă din vara anului trecut, când preţurile au început să crească accelerat pe fondul scumpirilor din energie şi nu se va tempera foarte curând.
13 Mai 2022, 08:29
Rata anuală a inflaţiei, care a ajuns deja la 13,7%, se va menţine ridicată pe tot parcursul acestui an. În raportul prezentat ieri, prognoza pe centrale pentru sfârşitul lui 2022 este de 12,5%, în urcare cu peste trei puncte procentuale faţă de estimare anterioară. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a amintit că tendinţa a apărut încă din vara anului trecut, când preţurile au început să crească accelerat pe fondul scumpirilor din energie şi nu se va tempera foarte curând. Evoluţiile din Ucraina constituie şi ele o variabilă importantă în această situaţie, informează Radio România Actualități.
Majorarea semnificativă a inflaţiei are loc în România într-un context în care deficitul bugetar este la un nivel foarte înalt, iar spaţiul fiscal pentru a sprijini suplimentar economia este aproape inexistentă, spun reprezentanţii BNR.
În plus nu mai pot fi făcute reduceri de taxe, deoarece nivelul veniturilor a scăzut sub 30% din PIB, iar necesarul de cheltuieli depăşeşte 40 de procente din PIB.
Pe de altă parte, lipsa măsurilor de sprijin pentru consumatorii de energie, inflaţia anuală s-ar fi apropiat de 20% în aprilie, a explicat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. El a adăugat că prognoza actualizată a Băncii Centrale arată că preţurile vor continua să crească accelerat până la jumătatea anului.
“Nu cred că mult. Probabil că nu va creşte peste 15 pentru că, cursul este stabilit. Vrem să fie şi nu avem încotro, putem. Deci, vrem şi putem. Doi - pentru că preţurile la energie, electricitate au fost plafonate şi pentru că la produsele agroalimentare mai dispar (...), apar cartofii adevăraţi, nu cartofii noi”, a precizat Mugur Isărescu.
Aşadar, din partea a doua a anului inflaţia se va reduce treptat, cu excepţia trimestrului al doilea din 2023, momentul ieşirii din vigoare a măsurilor de plafonare a preţurilor la energia electrică şi gazele naturale, apreciază specialiştii BNR.