Rata inactivităţii în România, mai mare decât media din spaţiul UE
În ţara noastră este cel mai mare decalaj din spaţiul comunitar între pensiile femeilor şi bărbaţilor.
11 Ianuarie 2022, 20:13
6% din totalul populaţiei active a ţării noastre nu lucrează şi nici nu doreşte să îşi caute un loc de muncă, fără să aibă vreun motiv clar, potrivit unui studiu publicat la sfârşitul anului trecut. Rata inactivităţii este mai mare la noi decât media înregistrată în spaţiul Uniunii Europene, dar România nu este singurul stat cu un nivel înalt al acestui indicator.
Potrivit Radio România Actualități, statele membre ale Uniunii Europene se confruntă cu o rată scăzută a ocupării în special în rândul tinerilor, dar într-o proporţie semnificativ mai mică decât cea din România, unde media acestui indicator este dublă. 4 din 10 femei cu vârsta între 15 şi 64 de ani nu lucrează, iar din acest motiv România înregistrează, după Italia, al doilea cel mai înalt nivel al ratei inactivităţii în rândul femeilor.
Pe de altă parte, în ţara noastră este cel mai mare decalaj din spaţiul comunitar între pensiile femeilor şi bărbaţilor, deoarece forţa de muncă masculină este majoritară în domeniile în care sunt plătite cel mai bine, în timp ce femeile lucrează în cele unde salariile sunt mai mici.
Din analiză mai reiese că românii sunt lucrătorii care resimt cel mai puţin dintre europeni, cu excepţia polonezilor, faptul că munca lor este utilă. Totodată, angajaţii din România sunt cei care percep cel mai mult presiunea la locul de muncă, pentru că fie trebuie să lucreze cu viteză foarte mare, fie au de respectat termen de finalizare foarte strânse.