Reglementarea bacșișului în Horeca, susținută de operatorii de turism
Subiectul a fost readus în discuție ieri, la Brașov, în conferința de presă susținută de Alianța pentru Turism.
01 Februarie 2022, 09:49
Reglementarea bacșișului lăsat de clienți pentru serviciile oferite în industria HoReCa este cerută cu insistență de operatorii în turism. Mai mult, operatorii din turism vor să treacă la „cheltuieli deductibile” masa și cazarea acordate personalului din industria ospitalității.
Subiectul a fost readus în discuție ieri, la Brașov, în conferința de presă susținută de Alianța pentru Turism.
Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Alin Chițu, care a participat la această conferință spune că la nivel ministerial este încă așteptată propunerea din partea angajaților Horeca:
“Nu ne opunem acestei prevederi. Am căutat să avem un dialog și cu angajații, cumva ei fiind potențial direct afectați de această reglementare. Bacșișul a fost luat în considerare și atunci când au fost definite criterile privind noile case de marcat conectate acum la site-ul ANAF. În măsura în care (…) există o dorință de a fi implementat, cu siguranță noi suntem pregătiți din perspectivă tehnică să susținem reglementarea bacșișului”.
Pe de altă parte, reprezentanții Federației Industriei Hoteliere din România propun măsuri pentru reducerea deficitului de forță de muncă din industria ospitalității.
„O temă pe care noi am adresat-o autorităților, pentru că încercăm să anticipăm ceea ce se va întâmpla în vară, când iarăși va fi probabil un vârf de cerere din partea turiștilor și ne vom confrunta cu un deficit de forța de muncă, atât din punct de vedere cantitativ - estimăm că ne lipsesc undeva la 60.000 de persoane - cât și calitativ, ne lipsesc persoane pregătite pentru a face față cerințelor turiștilor români și străini și asta afectează, din păcate, serviciile. Trebuie să găsim soluții pentru aceste două probleme și am venit cu un set de 7 măsuri pe care l-am discutat cu autoritățile până la nivel de prim-ministru, ministru de Finanțe, ministrul Turismului, ministrul Muncii”,a spus președintele Federației Industriei Hoteliere din România, Călin Ile.
Să fie adusă cât mai repede, în România, forță de muncă din străinătate, diverse facilități pentru sezonierii în domeniul HoReCa și stimulente pentru hotelierii care își trimit angajații la cursuri, pentru creșterea calității serviciilor pe care aceștia le oferă, sunt doar câteva dintre măsurile propuse de operatorii din turism.