Riscul de avalanșă în Munții Făgăraș a fost crescut la cota 5 din 5
Riscul de avalanșă în Munții Făgăraș a fost crescut la cota 5 din 5, adică foarte mare.
06 Februarie 2023, 09:42
Riscul de avalanșă în Munții Făgăraș a fost crescut la cota 5 din 5, adică foarte mare.
Salvatorii montani vă sfătuiesc să evitați deplasarea în zonele de risc, deoarece se pot declanșa spontan avalanșe de dimensiuni medii și mari, prin ruperea și alunecarea stratului instabil din partea superioară, riscul declanșării avalanșelor fiind amplificat chiar și la supraîncărcări mici.
La peste 1800 m, în ultimele 36 de ore s-au depus aproximativ 50 cm de zăpadă pulver, în special pe versanții nordici.
Aceasta s-a depus peste stratul instabil prezent în zilele anterioare, care depășea 50 - 60 de cm pe majoritatea versanților.
Astfel, în partea superioară a stratului se întâlnește un strat cu rezistență scăzută, ce depășește pe majoritatea versanților 80-100 cm și care are o slabă coeziune între cristale, dar și față de crusta mai veche de gheață aflată dedesubt.
În zona crestelor sunt formate plăci de vânt pe versanții estici și sudici.
Pe văi și în zonele adăpostite sunt depozite însemnate, care depășesc 3 m, formate de asemenea din zăpadă cu rezistență scăzută.
Sub 1800 m stratul de zăpadă este de asemenea consistent.
Pe pantele înclinate, stratul instabil de la suprafață, care depășește pe alocuri 50-70 cm, va putea aluneca peste stratul mai vechi şi stabilizat, ducând la declanșarea de avalanșe de dimensiuni medii și chiar mari, riscul declanșărilor fiind amplificat la supraîncărcări.
Sursa foto: arhivă / pixabay.com