Riscul de avalanșă în Munții Făgăraș, la gradul 3 din 5
Riscul de avalanșă în Munții Făgăraș rămâne unul însemnat, la gradul 3 din 5, iar în Bucegi riscul a fost coborât la gradul 2, adică moderat.
06 Martie 2023, 11:00
Riscul de avalanșă în Munții Făgăraș rămâne unul însemnat, la gradul 3 din 5, iar în Bucegi riscul a fost coborât la gradul 2, adică moderat.
În Munții Făgăraș, la peste 1800 m, zăpada s-a tasat și s-a consolidat ușor în ultimele zile, dar la suprafață se mai întâlnesc zone cu strat instabil.
Se mențin local condițiile de declanșare a avalanșelor de dimensiuni medii și cu totul izolat mari.
Sub 1800 m, scăderea temperaturilor va aduce o consolidare a stratului umezit. Se mai pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii.
Riscul de declanșare al avalanșelor va fi prezent mai ales la supraîncărcări mari.
În Munții Bucegi, la peste 1800 m, în partea superioară se mai întâlnesc local zone cu rezistență scăzută, iar în zonele de creastă cornișe și plăci de vânt de grosimi variabile.
Pe pantele suficient de înclinate sunt unele condiții pentru declanșarea de avalanșe de dimensiuni mici sau medii, mai ales în condiții de supraîncărcări mari ale stratului, iar în apropierea crestelor există riscul ruperii plăcilor de vânt.
La altitudini de sub 1800 m, stratul de zăpadă este umezit, dar scăderea temperaturilor va duce la o consolidare suplimentară a stratului.
Se mențin condiţiile pentru declanșarea unor avalanșe de dimensiuni mici și cu totul izolat medii doar la supraîncărcări mari ale stratului.
Sursa foto: arhivă / pixabay.com