România condamnă recunoaşterea de către Federaţia Rusă a independenţei regiunilor separatiste din Ucraina
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu a precizat, în această dimineață, la Radio România Actualități, că efectele escaladării acestei crize asupra securităţii României nu sunt uşor de prevăzut.
22 Februarie 2022, 10:14
România condamnă recunoaşterea de către Federaţia Rusă a independenţei autoproclamatelor republici separatiste din Doneţk şi Luhansk, care sunt părţi componente ale Ucrainei.
Preşedintele Klaus Iohannis precizează într-un mesaj public faptul că ţara noastră condamnă cu fermitate decizia Moscovei, considerată un act care încalcă flagrant dreptul internaţional, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.
Pe de altă parte, ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu a precizat, în această dimineață, la Radio România Actualități, că efectele escaladării acestei crize asupra securităţii României nu sunt uşor de prevăzut.
„În acest moment se naşte de fapt o nouă ordine, ca să spunem aşa, care nu mai respectă niciunul din principiile, de exemplu, cele cunoscute de la Helsinki, în care dreptul internaţional garantează, prin voinţa comună a tuturor statelor, independenţa, suveranitatea teritorială şi voinţa statelor de a-şi alege alianţe militare şi alte forme de organizare. (...) Asta înseamnă, în primul rând, faptul că în această zonă a noastră, în vecinătate, se poate produce un război, ceea ce sigur că are efecte colaterale legate de migraţie, legate de pierderi în zona alimentării cu energie, banking”, a spus Vasile Dîncu.
Ministrul Apărării consideră, totuși, că există încă posibilitatea soluționării acestui conflict pe cale diplomatică:
“Încă, deşi nu putem avea mare încredere, Putin a promis că se va discuta la un nou summit NATO - Rusia, care va avea loc foarte repede. Au loc contacte accelerate diplomatice. Încă sperăm că se va găsi o soluţie raţională la această gravă încălcare, însă este greu, pentru că Federaţia Rusă a depăşit limitele”.
Cu toate acestea, mai spune ministrul Vasile Dîncu, România este pregătită, alături de partenerii săi, pentru orice scenariu:
„Deja avem dislocări de trupe NATO în România. (…) au rolul defensiv, toate sunt pentru a asigura flancul de est pentru orice situaţie. (...) nu avem perspectivă de război, însă suntem pregătiţi pentru o situaţie în care am avea efecte legate de acest conflict tot mai probabil din răsăritul nostru. Poziţia noastră va fi una legată de concertul european, hotărâm împreună acest lucru (…) există planuri făcute privind aceste sancţiuni economice la adresa Federaţiei Ruse”, a mai spus Vasile Dîncu.